Fiskeriet om skærpet fiskerilov: Forhåbentlig rammer omfattende initiativer rigtigt

Mandag præsenterede fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) i en kort meddelelse et lovforslag om en skærpet fiskerilov som senere på måneden sendes til høring.
Det nye udspil skal fungere som stramning af de hidtidige kvoteregler, så der i fremtiden ikke opstår de kvotekoncentrationer, som sidste år afstedkom en voldsom kritik fra blandt andet Rigsrevisionen, men kort efter udmeldingen har forslaget mødt kritik.
I dagens udgave af Politiken siger Niels Vestergaard, der er leder af Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi på Syddansk Universitet, at de strammede regler ikke vil have den ønskede effekt.
"Det modvirker lovens intention om at sprede fiskeriet ud på flere hænder. Og man skal ikke undervurdere fiskernes opfindsomhed," siger han.
Som del af lovforslaget bliver lofterne for, hvor mange kvoter en fisker kan eje eller have indflydelse på, strammet, men der indføres ikke et loft over, hvor mange fisk en fisker må fange, og det vil fortsat være muligt at leje kvoter. De kvoter tæller ikke med i kvoteloftet. Der indføres et loft over udleje på 75 pct. og et krav om, at alle fartøjer minimum skal fiske 25 pct. af fartøjets mængde, og dermed vil man i fremtiden ikke kunne placere kvoter i eksempelvis en navngivet robåd, som det tidlligere ellers har vist sig muligt.
I Danmarks Pelagiske Producentforening, der repræsenterer nogle af landets største fiskere, er man ikke overraskende af en anden opftattelse, når det kommer til nogle af de overordnede linjer i den skærpede lov.
"Man har ikke ændret ved, at det fortsat skal være muligt at leje og udleje kvoter, og det har man naturligvis ikke gjort, fordi det giver rigtig god mening at have et dynamisk lejemarked, som sikrer at man kan udnytte ressourcerne optimalt. Det er et system, som man ude i Europa misunder danske fiskere for at have, og det anerkender politikerne også i det her," siger direktør Esben Sverdrup-Jensen til FødevareWatch.
Initiativer skal ramme rigtigt
I en anden del af fiskerierhvervet ser formanden i Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen, umiddelbart et udspil til en ny fiskerilov, som han havde forventet det, men endnu mangler han at se det endelige udspil.
"Vi har endnu til gode at se det eksakte indhold i forslaget, men vi går ud fra, at man med de omfattende initativer i forslaget rammer rigtigt i forhold til det politiske ønske, der ligger omkring at stramme op, og dermed dæmme op for kvotekoncentrationerne," siger han til FødevareWatch og tilføjer:
"Det forventer vi kommer til at kunne ske, uden at det bliver et meget besværligt indgreb for mange for at løse problemet for nogle fås vedkommende."
I Danmarks Pelagiske Producentforening bakker man ligeledes op om nogle af de overordnede linjer i den skærpede lov, og om at det i fremtiden ikke længere skal være muligt for folk, der ikke fisker, at eje kvoter.
"Det bliver ikke længere muligt at have de her kvotejoller, som man har set, og passive fiskere tvinges med det forslag til at blive aktive. Vi kan selvfølgelig kun bakke om, at fiskeriet består af de mennesker, som fisker," siger Esben Sverdrup-Jensen.
Lov mod kvotekonger er vedtaget
Som et aspekt i lovforslaget om, hvem der kan eje og leje kvoter, bliver oplysningspligten i fremtiden udvidet, så der kommer større gennemsigtighed på området.
"I forhold til oplysningspligten kan vi kun støtte op om de initiativer som handler om at gøre tingene mere gennemsigtige. Det har vi i hele processen sagt, og det ser nu til, at ministeriet også har taget det med videre til det her forslag," siger fiskeriforeningens formand Svend-Erik Andersen, der som så ofte før håber, at vindene over fiskerierhvervet snart kommer til at lægge sig lidt igen.
"Der er behov for ro på fiskeriområdet, og det håber vi, der kommer med de her initiativer, så vi kan blive fri for at diskutere fiskeriet hele tiden," siger formanden.
Nervøs for unge fiskeres finansiering
Hos Danmarks Pelagiske Producentforening hæfter direktøren sig ved det umiddelbare fravær af en økonomisk løsning, der peger fremad, for især de nye fiskere, som i fremtiden skal ind i ervhvervet.
"I det her oplæg til en del af indholdet i fiskeriloven, er vi selvfølgelig helt enige i, at der i loven ikke må være huller, hvor man kan omgå reglerne, men man skal være opmærksom på, at man og skal sikre næste generation af fiskere," siger han med henvisning til, at der i udspillet fra fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) indgår en del, som handler om en øget oplysningspligt om de økonomiske bånd mellem fiskerne og hvordan etablerede fiskere eksempelvis yde lån til yngre fiskere, der gerne vil i gang i erhvervet.
"Vi mangler endnu at se det endelige udspil, og hvordan begrænsningerne konkret tager sig ud, men vi kan allerede nu sige, at hvis man begrænser etablerede fiskeres muligheder for at hjælpe næste generation i gang, så får vi et problem i en branche, hvor der i forvejen ikke er en voldsom søgning," siger Esben Sverdrup-Jensen. Han tilføjer:
"Det er svært for en ung fisker at gå ned i banken og finde finansiering, med mindre altså man har en erfaren fisker i ryggen. Vil man gøre op med, hvordan man i mange generationer har udviklet og fornyet fiskeriet, så skal man altså sørge for, at der findes et alternativ og en anden adgang til billig finansiering for unge fiskere. Det må være en prioritet, hvis vi generelt skal sikre et generationsskifte i dansk fiskeri."
Denne artikel er leveret af vores søstersite, FødevareWatch.