Danmark søger observatørsæde i EU's forsvarsagentur

Der er fuld fart på forsvarssamarbejdet i EU, og det danske forsvarsforbehold forhindrer Danmark i at deltage i kernen af den udvikling.
Men det er vigtigt at følge med på nærmeste hold, da der er både sikkerhed og milliarder af euro på spil, og derfor har Danmark besluttet at søge en observatørstatus i forsvarsagenturets styringskomité.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) præsenterer mandag aften det danske ønske.
"Det skal vi, fordi samarbejdet i EU er under rivende udvikling," siger Claus Hjort Frederiksen om beslutningen.
Han peger blandt andet på, at Danmark har en stor industripolitisk interesse i at følge udviklingen direkte ved beslutningsbordet. Det kan ske via en observatørstatus.
Som styringskomitéen fungerer i øjeblikket, er det ikke muligt at blive observatør. Man skal derfor have ændret reglerne.
I første omgang søger Danmark derfor at deltage som observatør på arbejdsgruppeniveau.
Tidligst næste år kan reglerne ændres, hvis medlemslandene accepterer det, så en egentlig observatørstatus kan komme på tale.
Forsvarsministeren har talt med sine EU-kolleger, og han har "rimeligt gode forhåbninger".
Forsvarsministeren mener, at "tiden er løbet" fra forsvarsforbeholdet. Danmark bør, mener han og regeringen, være med i EU's forsvarssamarbejde.
Han nævner en række missioner i Afrika, som den danske regering ville ønske dansk deltagelse i.
"Det er en klar dansk interesse. Men vores forbehold forhindrer os i det. Når vi ser Sverige og Finland, der er neutrale lande, deltage for fuldt blus i EU's forsvarssamarbejde, så er det underligt, at vi skal sidde og sige, at det kan vi ikke deltage i. For vi har en klar interesse i det," siger Hjort Frederiksen.
EU-landene beslutter mandag aften en række nye tiltag i forsvarssamarbejdet. Tre af otte kan Danmark deltage i, da de ikke er i konflikt med forbeholdet.
Pesco, der er EU-landenes permanente og strukturerede forsvarssamarbejde, er Danmark ikke med i. Her vedtager man mandag 17 nye initiativer - blandt andet om en fælles spionskole.
May: Et nej til brexitaftalen slår os tilbage til start
Forsvarsministeren: Lovgivningen inden for cybersikkerhed er forældet i forhold til virkeligheden