Jarlovs byrdelettelser svæver i ingenmandsland – ordførere blev aldrig indkaldt

Præcisering: Tidligere fremgik det af underrubrikken, at ingen ordførere hørt fra ministeren. Det korrekte er, at ingen ordførere har været indkaldt til forhandlinger, oplyser Erhvervsministeriet.
Det var næsten som at sparke en åben dør ind, da erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i starten af februar præsenterede sit udspil, Mindre bureaukrati - mere vækst. Udspillet indeholdt i alt 42 initiativer, som vil sænke de administrative byrder for dansk erhvervsliv med 2,6 mia. kr., og på forhånd havde både S, R og DF meldt sig klar til at fjerne flere byrder for erhvervslivet inden valget.
I dag næsten tre måneder senere har ingen af de tre partier været indkaldt til forhandlinger eller sonderingsmøder om udspillet, bekræfter partiernes erhvervsordførere over for PolicyWatch.
"Jeg synes, at ministeren skulle have indkaldt os, så vi kunne have lettet byrder for erhvervslivet, som vi alle sammen godt vil støtte om, så det kunne være sket hurtigst muligt, og så det ikke bare bliver en del af en valgkamp, hvor nogen vil vise, at de har en masse gode intentioner, men man faktisk får det ud at virke i virkeligheden for de danske virksomheder," siger Ida Auken.
Hans Kristian Skibby, der er erhvervsordfører i Dansk Folkeparti, vil ikke skamme sig over, at han er blevet væk fra et møde, han ikke har været inviteret til.
"Jeg har da også respekt for, at nogle af tingene ikke ville være håndterbare på den her side af et folketingsvalg, og det vil selvfølgelig komme an på en drøftelse, om der var nogle ting, man kunne nå inden et valg, men de har haft andre opgaver, og det vil regeringen og ministeren sikkert også sige, at de har haft travlt med hvidvask og skat og alt muligt andet," siger Hans Kristian Skibby.
Han fortsætter:
"Men man giver måske et indtryk af, at man vil noget mere, end man vitterligt ved, at man kan levere. Det billede kan man jo sagtens få foran sig. Vi er jo ikke med på alle de initiativer, de har. Nogle af dem vil også koste penge - dem skal man jo tilvejebringe. Men en måde at starte på er da at indkalde til et sonderingsmøde, og der har vi ikke været. Det er jo regeringens dispositioner, der har medført det," siger Hans Kristian Skibby.
En simpel forhandling
Allerede i august kort efter Rasmus Jarlov tiltrådte som erhvervsminister bebudede han i et interview med PolicyWatch, at han så det som sin vigtigste opgave som erhvervsminister at fjerne administrative byrder for erhvervslivet. Her proklamerede ministeren, at han vil fjerne byrder for 2,7 mia. kr.
Da PolicyWatch interviewede Rasmus Jarlov i februar umiddelbart efter præsentationen af udspillet et halvt år senere i februar, fortalte han, at forhandlingerne om byrdelettelser til erhvervslivet ville foregå på den måde, at partierne måtte sige til eller fra på hver af de 42 forslag, og hvis der er forslag, som ikke har opbakning fra 90 mandater, så falder de bort. Han lagde op til en meget simpel forhandling, hvor partierne skulle tjekke af, hvilke af initiativerne de kunne støtte, og hvis 90 mandater stod bag et initiativ, ville det blive gennemført.
Hvis hele udspillet var blevet gennemført, ville det sænke de administrative byrder med 3,8 mia. kr. i denne valgperiode og dermed næsten nå regeringens plan om at fjerne byrder for 4 mia. kr. frem mod 2020.
Administrativ vedtagelse
PolicyWatch har mødt Rasmus Jarlov på Christiansborg torsdag formiddag. Han henviser i dag til, at "det meste" i udspillet ikke kræver Folketingets deltagelse men kan gennemføres administrativt. Hvor mange byrder der kan fjernes administrativt, og hvor mange der kræver ny lovgivning, henviser han til Erhvervsministeriet for at for svar på.
Erhvervsministeriet har onsdag og torsdag ikke haft mulighed for at svare på hvorfor der ikke er indkaldt til forhandlinger samt hvilke af de 42 initiativer, der kræver ny lovgivning.