En del af Watch Medier

PolicyWatchlørdag28. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
29.05.2019kl. 13.06

Venstre dropper ambition om at sænke arveafgift for virksomheder

Tidligere har Venstre arbejdet for helt at fjerne arveafgiften for familieejede virksomheder, men den ambition er nu droppet. Det er et af initiativerne i Venstres erhvervsudspil.
Tommy Ahlers, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. Venstre holder pressemøde, onsdag den 29 maj 2019. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
AF ANDREAS LØNSTRUP OG PETER SØNDERGAARD

Venstre har ikke afsat penge til at fjerne arveafgiften for familievirksomheder, der skifter generation, og derfor går partiet nu til valg på at fastholde afgiften på 5 pct. fra næste år.  

Det fremgår af partiets erhvervsudspil med 17 initiativer, der blev præsenteret onsdag.

"Det er et af de steder, hvor vi har måtte konstatere, at det er svært at få den helt ned på 0 pct. Derfor for at lave en frontafkortning, så har vi sagt, at vi vil kæmpe for at holde fast i den lempelse, vi har givet. Holde fast i den sikkerhed, det har givet for familieejede virksomheder, at hvis der kommer et generationsskifte, så skal de ikke tømme kassen over i statskassen," siger Kristian Jensen til PolicyWatch.

I VLAK-regeringens regeringsgrundlag står der ellers, at de tre partier V, K og LA vil arbejde for at der slet ikke skal betales bo- og gaveafgift eller overdragelsesafgift ved overdragelse af en familievirksomheder i 2025.

Så I er faktisk blevet mindre ambitiøse i forhold til de familieejede virksomheder?

"På det her område har vi været nødt til at erkende, hvordan det politiske landskab står lige nu," siger Kristian Jensen.

Hvorfor er det så et initiativ i jeres erhvervsudspil, når I er blevet mindre ambitiøse end tidligere?

"Det er fordi, det er et initiativ, vi tager, for at holde fast i det, der er opnået. Der er et par stykker af initiativerne, der egentlig er en fastholdelse (af nuværende aftaler, red.), fordi vi kan se, at andre partier forsøger at presse imod og fjerne de her initiativer," siger Kristian Jensen.

I finansloven fra 2016 aftalte regeringen og Dansk Folkeparti en gradvis nedsættelse af den såkaldte bo- og gaveafgift fra 15 pct. til 5 pct. i 2020.

Socialdemokratiet har tidligere bedyret, at man vil trække lempelsen tilbage, hvis partiet får regeringsmagten.

K: Vi er dybt skuffede

I Det Konservative Folkeparti ærgrer man sig over kursskiftet fra Venstre.

"Vi er dybt skuffede. Vi har en klar ambition om at afskaffe arveafgiften og generationsskifteskatten. Og jeg forslår sket ikke at Venstre vil fastholde en generationsskifteskat, når man ved, hvad skadeligt det er for danske familievirksomheder," siger Anders Johansson, der er erhvervsordfører i Det Konservative Folkeparti.

17 initiativer  

Erhvervsudspillet rummer 17 initiativer – heriblandt en pulje på 300 mio. kr. til at lette erhvervsafgifter.

"Venstre foreslår samtidig at afsætte en pulje til lempelser af skatter og afgifter på 300 mio. kr. om året. Det er penge, der skal går til at styrke danske virksomheders konkurrenceevne, så de kan skabe flere gode og velbetalte jobs," siger Kristian Jensen.  

Derudover fastholder partiet, at mangel på kvalificeret arbejdskraft er fortsat et stort problem for danse virksomheder. Partiet har derfor en række forslag om udenlandsk arbejdskraft med i sit erhvervsudspil.

"Danske virksomheder skal derudover have adgang til de medarbejdere, som de efterspørger. Mangel på hænder, mangel på hoveder risikerer at koste arbejdspladser. Det gør det, hvis det koster ordrer og dermed i sidste ende også koster velfærd. Derfor skal vi gøre det nemmere at hente velkvalificeret arbejdskraft til Danmark," siger finansministeren.

Venstre fremlægger 17 erhvervsinitiativer

Venstre vil med nyt udspil sænke afgifter og fjerne regler, som skader erhvervslivets konkurrenceevne.

Venstre fremlægger onsdag udspillet "17 initiativer for et stærkere erhvervsliv". Her er et overblik over initiativerne i udspillet:

1. Skattestop: Venstre går til valg på et skattestop, som betyder, at ingen skat eller afgift bliver sat op, uden at andre skatter eller afgifter bliver sat tilsvarende ned. Venstre har dog undtaget enkelte områder som boliger og tobak fra skattestoppet.

2. Byrdestop: Venstre vil videreføre ”byrdestoppet”, så virksomhederne ikke pålægges nye byrder, men får lettet ”byrderne” med otte milliarder kroner frem mod 2025 i stedet for det nuværende mål på seks milliarder kroner.

3. Stop for overimplementering: Venstre vil fortsætte arbejdet mod ”overimplementering” af EU-regler, der kan skabe byrder for virksomhederne og hæmme deres konkurrenceevne til skade for vækst og arbejdspladser i Danmark.

4. Pulje til styrket konkurrenceevne: Venstre foreslår at afsætte en pulje på 300 millioner kroner om året til at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne ved at sænke eller fjerne skatter og afgifter.

5. Kvalificeret udenlandsk arbejdskraft: Beløbsordningen skal forbedres med en ny landespecifik ordning, hvor beløbsgrænsen sænkes fra en løn på de nuværende cirka 427.000 kroner om året til 350.000 kroner om året for arbejdstagere fra top-30-lande med det største investeringsflow til og fra Danmark.

6. Gode uddannelser: Venstre vil fra næste år afskaffe omprioriteringsbidraget på uddannelse og undervisning og frigøre millioner af kroner til bedre uddannelse.

7. Livslang læring og efteruddannelse: Venstre vil invitere til nye trepartsforhandlinger for at sikre et yderligere løft i danske medarbejderes viden og kvalifikationer.

8. Bedre muligheder for medejerskab: Ordningen for medarbejderaktier skal styrkes, så en større del af medarbejdernes løn kan udbetales som medarbejderaktier.

9. Flere investeringer i iværksættere: For at styrke iværksætterkulturen i Danmark og forbedre iværksætternes adgang til risikovillig kapital i startfasen skal investorfradraget forhøjes fra 400.000 til 800.000 kroner fra 2020 for direkte investeringer og 250.000 kroner for indirekte investeringer.

10. Flere børsnoteringer i Danmark: Aktiesparekontoen skal forhøjes gradvist fra 50.000 kroner i 2019 til 200.000 kroner i 2022.

11. Familievirksomheder skal blive på danske hænder: Bo- og gaveafgiften for familieejede virksomheder skal holdes på fem procent fra næste år.

12. Iværksætteri på skoleskemaet: Entreprenørskabsundervisning skal være obligatorisk på alle ungdomsuddannelser på hele området fra erhvervsuddannelserne til STX.

13. Iværksætterorlov: Studerende skal have mulighed for at tage iværksætterorlov i en periode på op til et år i løbet af en videregående uddannelse mod ikke at modtage SU eller dagpenge.

14. Førende på deleøkonomi: Venstre vil indgå aftale med deleøkonomiske tjenester i stil med aftalen med Airbnb.

15. Mere forskning i grøn teknologi: Venstre vil øremærke to tredjedele af væksten i forskningsreserven til grøn forskning. Det vil ifølge Venstre øge den grønne forskning med én milliard kroner i 2025.

16. Danmark som testland: Venstre vil undersøge mere fleksible udbud, som kan rumme de nyeste teknologiske løsninger, og så mindre virksomheder får bedre muligheder for at byde på offentlige opgaver.

17. Verdensmål som dansk konkurrencefordel: Venstre ønsker at samle staten, erhvervslivet og organisationer til en trepartsdrøftelse om, hvordan man fremmer FN's 17 verdensmål.

Kilde: Venstres udspil "17 initiativer for et stærkere erhvervsliv".

/ritzau/

Det er ikke nyt, at Venstre vil gøre det nemmere for virksomheder at tiltrække arbejdskraft fra lande uden for EU. I starten af november sidste år lagde regeringen op til en ny beløbsordning med en beløbsgrænse på 330.000 kr. for arbejdstagere fra tredjelande, der er på top 30 over lande Danmark sammenhandler med.

Nu foreslår Venstre, at beløbsordningen skal forbedres med en ny landespecifik ordning, hvor beløbsgrænsen sænkes fra de nuværende ca. 427.000 kr. om året til 350.000 kr. om året for arbejdstagere fra top-30 lande med det største investeringsflow til og fra Danmark.

Beløbsordningen skal forbedres med en landespecifik ordning, hvor beløbsordningen er lavere for medarbejdere der kommer fra lande med størst investeringsflow til og fra Danmark. Det er lande som USA Australien eller Japan.

Relaterede artikler:

  • Jakob Haldor Topsøe fra familievirksomheden Holdor Topsøe vil have sænket skatten på generationsskifter. | Foto: Nicolai Tobias/Jyllands-Posten

    Topsøe-arving håber på genoplivelse af regler for arveskat efter nye signaler fra blå blok

    For abonnenter

  • Skatteminister Karsten Lauritzen (V) afviser, at regeringen kan genindføre formueskattekursen. | Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

    Skatteminister afviser forhandlinger om lavere skat på virksomheders generationsskifter

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Pelle Dragsted, skatteordfører for Enhedslisten.. | Foto: Jens Dresling
Virksomheder

EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud

Enhedslisten er ligesom SF skuffede over regeringens udmøntning af EU’s forordning, der indebærer et indtægtsloft og et solidaritetsbidrag fra elindustrien. Partiet under sig blandt andet over, at de fossile selskaber kun beskattes i 2023 og vil forfølge sagen ”benhårdt”. 
  • Beskedent dansk provenu fra elloft og fossilt bidrag
  • Rådgivere: Prisloft skaber bekymring blandt danske elvirksomheder

For abonnenter

I 2012 blev 94.000 optaget på en erhvervsuddannelse. Sidste år lød det tal på 64.000. Hos Dansk Erhverv mener man, at det blot viser behovet for handling og tiltag på området. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Virksomheder

Optagne på erhvervsuddannelser er det laveste i ti år

Ifølge Aquaporin skal virksomhedens vandrensningsteknologi ses som et supplement til den kommunale vandrensning herhjemme. | Foto: Aquaporin/pr
Virksomheder

Forbrugerråd kritiserer Aquaporin for at være på kant med markedsføringsregler

For abonnenter

Foto: Pr / Ok
Virksomheder

OK skal opsætte ladestandere for Aarhus Kommune

For abonnenter

Transportminister Thomas Danielsen (V) kan ikke love en milliardstor hjælp til transportbranchen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Christiansborg

Minister afviser brancheudspil: Regeringen har ingen planer om milliardpulje til grønne lastbiler

For abonnenter

Foto: Torben Salomonsen
Virksomheder

Ny konfliktfuld konfrontation mellem Fødevarestyrelsen og Skare Meat Packers

For abonnenter

Læs også

Lars Rohde stopper ved udgangen af januar som nationalbankdirektør for at gå på pension. Siden midten af 1980'erne har han befundet sig i toppen af den danske finanssektor. | Foto: Jens Dresling
Fokus

Held og tilfældets magt har bidraget til nationalbankdirektørs 40 år i finanssektorens top

1. februar bliver slutdatoen på en karriere, der i mere end tre årtier har bragt Lars Rohde ind i landets mest magtfulde cirkler. Men meget er kommet til ham ved held og tilfældighed.

For abonnenter

Foto: Torben Salomonsen
Virksomheder

Ny konfliktfuld konfrontation mellem Fødevarestyrelsen og Skare Meat Packers

To uger efter at Fødevarestyrelsens rejsehold brugte 13 timer hos Skare Meat Packers’ lager, mødte styrelsen op igen - denne gang til polititrusler fra medejer Gitte Skare, skriver Berlingske.

For abonnenter

Christian Kettel Thomsen skal være ny nationalbankdirektør og bestride en rolle, der er noget mere offentlig end tidligere. | Photo: Liselotte Sabroe
Mennesker

Landets nye nationalbankdirektør er utraditionel, anonym og en usædvanlig intellektuel kapacitet

Christian Kettel Thomsen skal lære at stå på talerstolen i sit nye job. Men fagligheden er der absolut intet i vejen med, lyder det fra kilder, som har arbejdet tæt sammen med den nye direktør for Nationalbanken.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Forbrugerråd kritiserer Aquaporin for at være på kant med markedsføringsregler – 27. jan.
  • EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud – 27. jan.
  • Borgmester vil mindske antallet af parter bag Aarhus Letbane efter it-fejl – 27. jan.
  • Lokalforening kritiserer proces for Aarhus' nye renseanlæg – 27. jan.
  • OK skal opsætte ladestandere for Aarhus Kommune – 27. jan.
  • Optagne på erhvervsuddannelser er det laveste i ti år – 27. jan.
  • Danske tankstationer i Forbrugerombudsmandens lys – 27. jan.
  • Fødevareministeren vil screene flere fødevarer for PFAS – 27. jan.
  • Tidligere DF-næstformand skal sikre brancheforening adgang til politikere – 27. jan.
  • Beskedent dansk provenu fra elloft og fossilt bidrag – 27. jan.
Flere nyheder

Watch Job

  • People and Operations Partner

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Scrum Master with a practical approach

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Head of Compliance, DLA Piper Denmark

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Marianne Troelsen

mt@watchmedier.dk

Tlf.: +45 2049 8660

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge