PolicyWatch

Venstre dropper ambition om at sænke arveafgift for virksomheder

Tidligere har Venstre arbejdet for helt at fjerne arveafgiften for familieejede virksomheder, men den ambition er nu droppet. Det er et af initiativerne i Venstres erhvervsudspil.

Tommy Ahlers, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. Venstre holder pressemøde, onsdag den 29 maj 2019. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Venstre har ikke afsat penge til at fjerne arveafgiften for familievirksomheder, der skifter generation, og derfor går partiet nu til valg på at fastholde afgiften på 5 pct. fra næste år.  

Det fremgår af partiets erhvervsudspil med 17 initiativer, der blev præsenteret onsdag.

"Det er et af de steder, hvor vi har måtte konstatere, at det er svært at få den helt ned på 0 pct. Derfor for at lave en frontafkortning, så har vi sagt, at vi vil kæmpe for at holde fast i den lempelse, vi har givet. Holde fast i den sikkerhed, det har givet for familieejede virksomheder, at hvis der kommer et generationsskifte, så skal de ikke tømme kassen over i statskassen," siger Kristian Jensen til PolicyWatch.

I VLAK-regeringens regeringsgrundlag står der ellers, at de tre partier V, K og LA vil arbejde for at der slet ikke skal betales bo- og gaveafgift eller overdragelsesafgift ved overdragelse af en familievirksomheder i 2025.

Så I er faktisk blevet mindre ambitiøse i forhold til de familieejede virksomheder?

"På det her område har vi været nødt til at erkende, hvordan det politiske landskab står lige nu," siger Kristian Jensen.

Hvorfor er det så et initiativ i jeres erhvervsudspil, når I er blevet mindre ambitiøse end tidligere?

"Det er fordi, det er et initiativ, vi tager, for at holde fast i det, der er opnået. Der er et par stykker af initiativerne, der egentlig er en fastholdelse (af nuværende aftaler, red.), fordi vi kan se, at andre partier forsøger at presse imod og fjerne de her initiativer," siger Kristian Jensen.

I finansloven fra 2016 aftalte regeringen og Dansk Folkeparti en gradvis nedsættelse af den såkaldte bo- og gaveafgift fra 15 pct. til 5 pct. i 2020.

Socialdemokratiet har tidligere bedyret, at man vil trække lempelsen tilbage, hvis partiet får regeringsmagten.

K: Vi er dybt skuffede

I Det Konservative Folkeparti ærgrer man sig over kursskiftet fra Venstre.

"Vi er dybt skuffede. Vi har en klar ambition om at afskaffe arveafgiften og generationsskifteskatten. Og jeg forslår sket ikke at Venstre vil fastholde en generationsskifteskat, når man ved, hvad skadeligt det er for danske familievirksomheder," siger Anders Johansson, der er erhvervsordfører i Det Konservative Folkeparti.

17 initiativer  

Erhvervsudspillet rummer 17 initiativer – heriblandt en pulje på 300 mio. kr. til at lette erhvervsafgifter.

"Venstre foreslår samtidig at afsætte en pulje til lempelser af skatter og afgifter på 300 mio. kr. om året. Det er penge, der skal går til at styrke danske virksomheders konkurrenceevne, så de kan skabe flere gode og velbetalte jobs," siger Kristian Jensen.  

Derudover fastholder partiet, at mangel på kvalificeret arbejdskraft er fortsat et stort problem for danse virksomheder. Partiet har derfor en række forslag om udenlandsk arbejdskraft med i sit erhvervsudspil.

"Danske virksomheder skal derudover have adgang til de medarbejdere, som de efterspørger. Mangel på hænder, mangel på hoveder risikerer at koste arbejdspladser. Det gør det, hvis det koster ordrer og dermed i sidste ende også koster velfærd. Derfor skal vi gøre det nemmere at hente velkvalificeret arbejdskraft til Danmark," siger finansministeren.

Det er ikke nyt, at Venstre vil gøre det nemmere for virksomheder at tiltrække arbejdskraft fra lande uden for EU. I starten af november sidste år lagde regeringen op til en ny beløbsordning med en beløbsgrænse på 330.000 kr. for arbejdstagere fra tredjelande, der er på top 30 over lande Danmark sammenhandler med.

Nu foreslår Venstre, at beløbsordningen skal forbedres med en ny landespecifik ordning, hvor beløbsgrænsen sænkes fra de nuværende ca. 427.000 kr. om året til 350.000 kr. om året for arbejdstagere fra top-30 lande med det største investeringsflow til og fra Danmark.

Beløbsordningen skal forbedres med en landespecifik ordning, hvor beløbsordningen er lavere for medarbejdere der kommer fra lande med størst investeringsflow til og fra Danmark. Det er lande som USA Australien eller Japan.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier