PolicyWatch

Regeringen vil gøre SMV’er klar til Brexit med ny handlingsplan

Regeringen forbereder sig på et hårdt brexit og lancerer en række nye initiativer for at afbøde konsekvenserne.

Erhvervsminister Simon Kollerup fortæller om regeringens forberedelser til Brexit ved et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København onsdag den 18. september 2019. | Foto: Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Storbritannien forlader efter planen EU d. 31. oktober, og hvis der ikke for alvor kommer skred i brexit-forhandlingerne, ser det ud til at blive en skilsmisse uden en aftale.

Derfor skruer regeringen nu op for forberedelserne til et hårdt brexit.

"Regeringen tager situationen meget alvorligt. Vi kan ikke forudsige alle konsekvenser, vi kan ikke forberede det uforudsigelige, men vi kan forberede Danmark bedst muligt, og det er det, vi gør," siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Regeringen nedsætter en særlig brexit-ministergruppe, der foruden udenrigsministeren selv kommer til at består af finansministeren, skatteministeren, erhvervsministeren, minister for fødevare, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, udlændinge- og integrationsministeren samt beskæftigelsesministeren.

Udvalget får til opgave at håndtere situationen frem mod – og umiddelbart efter - brexit og skal styrke regeringens koordination og beslutningskraft i spørgsmålet. Der oprettes samtidig et akutberedskab på tværs af berørte ministerier, der blandt andet skal håndtere kødannelser og det øgede pres på det offentlige, der forventes i forbindelse med brexit. Samtidig vil regeringen øge dialogen med jobcentre og arbejdsmarkedskontorer.

Fokus på SMV’er

De små og mellemstore virksomheder bliver et særligt fokusområde for regeringen, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

"Der er rigtigt mange virksomheder i Danmark, som vil stå i en utaknemmelig situation, og det gælder selvfølgelig særligt for de små og mellemstore virksomheder. De skal til at sætte sig ind i helt nye regler. De skal måske søge om tilladelser. De skal måske søge nye markeder at afsætte deres varer på," siger Simon Kollerup, der nu inviterer erhvervsorganisationerne til drøftelser i erhvervsministeriet.  

"Det er derfor vi i de her timer og dage arbejder på højtryk på at lave en egentlig SMV-handlingsplan som er målrettet de små og mellemstore virksomheder. Det er en plan som blandt andet vil indebære at vi skal styrke vores information og vores vejledning til virksomhederne. Det vil vi blandt andet gøre med informationsarrangementer rundt om i landet," siger Simon Kollerup.

Udenrigsminister Jeppe Kofod understreger, at regeringen ikke har noget at udsætte på det forberedelsesarbejde, der er gennemført af den tidligere VLAK-regering. Han kan heller ikke sætte et præcist tal på, hvor mange penge der følger med regeringens nye brexitinitiativer.

Erhvervsministeren opfordrer desuden danske virksomheder til at tage brexitforberedelserne alvorligt:

"Myndighedernes indsats kan ikke stå alene. Det er altafgørende, at virksomhederne, hvis de ikke allerede er i gang, hurtigst muligt kommer i gang med deres egne forberedelser frem mod brexit. Hellere i dag end i morgen. Der er faktisk ingen tid at spilde i den her proces."

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier