PolicyWatch

Enhedslistens finanslov: Støtte til psykiatri og arbejdsløse

Enhedslisten har fremlagt partiets finanslovsforslag, der blandt andet vil give ekstra milliard til psykiatri.

Foto: Ida Marie Odgaard//

Finansloven for 2020 skal sætte gang i den mest ambitiøse grønne omstilling, og så skal den øge ligheden og styrke velfærden.

I hvert fald hvis det står til Enhedslisten, der torsdag har fremlagt partiets forslag til finansloven. 

Når Enhedslisten går ind til finanslovsforhandlingerne med regeringen, har partiet tre hovedkrav med sig:

Psykiatrien skal tilføres en ekstra milliard, billigere kollektiv trafik og bedre rettigheder for syge og arbejdsløse, der ikke skal parkeres i kontanthjælpssystemet. 

I alt løber udgifter til partiets forslag op i 10,8 milliarder kroner. 

Finansieringen skal blandt andet findes i toppen af samfundet. Det siger partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, i forordet til udspillet.

"Pengene til at genrejse Danmark som et bæredygtigt velfærdssamfund vil vi finde i toppen af samfundet ved at bede banker, multinationale selskaber, storaktionærer og virksomhedsarvinger om at bidrage lidt mere," siger hun. 

Partiet vurderer, at det vil indbringe 5,3 milliarder kroner årligt, hvis kapital- og aktieindkomst bliver beskattet som lønindkomst. 

I den mindre ende nævnes det også, at afgifter på plastikposer kan indbringe 160 millioner kroner.

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, fortæller, at de rigeste har fået skattelettelser i mange år, og derfor skal de nu "bidrage til en mere rimelig del til fællesskabet".

Blandt andet skal bankerne ifølge forslaget betale en balanceskat på 0,05 procent af bankens værdi. 

"Vi ønsker, de skal betale mere, fordi de igennem mange år har udbetalt milliardudbytter til aktionærerne samtidig med, at deres kunder er blevet plukket for gebyrer," siger Rune Lund. 

Partiet forventer, at bankerne i første omgang vil betale balanceskatten med pengene fra de milliardudbytter, der ellers er gået til aktionærer. 

"Skulle det vise sig, at regningen sendes videre til kunderne, så har vi andre forslag i bagagen med loft over gebyrer og andre ting, der gør, at bankerne ikke bare kan sende regningen videre til almindelige mennesker," siger han.

Blandt andre centrale punkter vil Enhedslisten arbejde for, at uddannelse skal tælle lige så meget som et fuldtidsjob, når udlændinge skal optjene ret til permanent opholdstilladelse.

Opholdskravet for at få ret til dagpenge skal også fjernes, mener partiet. Mange står til at miste retten, fordi de har opholdt sig i udlandet i en årrække.

Regeringen fremlægger sit finanslovsforslag onsdag den 2. oktober. Herefter går forhandlingerne om finansloven i gang.

Finansloven bliver som regel vedtaget i Folketinget i december.

I landsforeningen Bedre Psykiatri bakker man selvsagt op om Enhedslisten forslag om en mulig ekstra milliard til psykiatrien.

"Den psykiatriplan, regeringen har lovet, kan have lange udsigter, og det kan vi altså ikke vente på – vi skal i gang nu. Så jeg er glad for, at psykiatrien nu ser ud til at blive en del af finanslovsforhandlingerne," siger Knud Aarup, der er formand i Bedre Psykiatri. 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier