Debat: Tilbydes: Gratis regeringsseminar i familievirksomheder

I sit finanslovsudspil ignorerer Regeringen utallige advarsler fra erhvervsorganisationer og konkrete familieejede virksomheder mod tredoblingen af generationsskifteskatten. Regeringen siger dog samtidig selv, at de tager bekymringerne seriøst.
Derfor er det nærliggende at spørge, om regeringen så har forstået, hvad bekymringerne går på, og hvor skadeligt deres forslag er?
Hvis man kender virksomhedernes virkelighed, så ved man, at tredoblingen af generationsskifteskatten er en utroligt dårlig idé. Særligt når 23.000 danske familievirksomheder står over for et generationsskifte. En historisk stor bølge af generationsskifter, der vil påvirke ca. 300.000 arbejdspladser.
I bedste fald forhindrer det virksomhederne i at skabe vækst, arbejdspladser og innovation. I værste fald står de 23.000 virksomheder og 300.000 arbejdspladser over for at måtte lukke eller blive solgt til fx udenlandske kapitalfonde.
Den kortsigtede gevinst i statskassen kommer derfor aldrig til at matche Danmarks tab af arbejdspladser i flere tusinde familievirksomheder landet over.
Forstår regeringen, at dens egen pludselige og ødelæggende stramning af værdiansættelsesreglerne i 2015 stadig volder familievirksomhederne alvorlige problemer med højere kapitaldræn og et totalt fravær af retssikkerhed? At en tredobling af generationsskifteskatten oven i den stramning vil være katastrofal?
Forstår regeringen, at generationsskifteskatten kun kan finansieres ved at trække kapital ud af virksomhederne? Droppe nye investeringer de næste mange år, optage lammende banklån eller lave voldsomme nedskæringer.
Familieejede virksomheder tænker langsigtet og klarer sig bedre end andre ejerformer. Familieejerskabet tillader SMV’er at handle agilt og tiltrække ny kapital. De muligheder mister virksomheden, hvis den overdrages til en fond. Forstår regeringen mon det?
De seneste måneder burde have gjort det lettere og lettere at forstå i takt med at flere og flere helt konkrete virksomheder stiller sig frem og forklarer konsekvenserne.
Lige lidt hjælper det dog. For når virksomhederne bekymrer sig om, at kapitaldrænet bliver så stort, at de må opgive livsværket, så taler regeringen om ”afklaring” og afbetalingsordninger. Forslag der ikke gør kapitaldrænet en krone mindre.
Der er åbenbart meget langt fra Christiansborg ud til Danmarks 60.000 familieejede håndværksmestre, maskinfabrikker, landbrug, lokale butikker, eksporterende produktionsvirksomheder og alle de andre.
Det er en skam. For Regeringen ville hurtigt opdage, at familievirksomhederne hver eneste dag arbejder hårdt for at opfylde mange af dens ambitioner.
Regeringen ønsker sammenhæng på tværs af landet, og netop familievirksomhederne skaber flertallet af arbejdspladserne uden for de større byer.
Regeringen ønsker investeringer – særligt i det grønne. De familieejede virksomheder advarer jo imod tredoblingen af generationsskifteskatten, netop fordi pengene skal blive i virksomhederne, hvor de kan investeres i eksempelvis grøn produktion og eksport af bæredygtige danske løsninger.
Til sidst, men ikke mindst, må en Socialdemokratisk regering om nogen forstå værdien af, at familievirksomheder investerer mere i sine medarbejdere og fastholder dem bedre – også gennem krisetider.
Alt det vil vi enormt gerne vise regeringen, Socialdemokratiet og ja, hele Folketinget. De må alle gøre op med sig selv, om de er klar til at tredoble skatten mod én type virksomhed uden grundigt at forstå og have oplevet de virksomheders virke og hverdag?
De utallige advarsler fra næsten alle større danske erhvervsorganisationer viser tydeligt, at tredoblingen af generationsskifteskatten er en alvorlig sag. Hvis regeringen vil ud i virkeligheden og se de alvorlige konsekvenser, så byder vi i Vækst i Generationer velkommen med kaffe, kage og en åben snak om rygraden i dansk erhvervsliv.
De behøver kun at sige til.