PolicyWatch

DF vil genetablere udvalg, som skal aflive "bøvlede" afgifter

Afgiftssystemet er blevet for kompliceret, mener DF, som vil have sløjfet en afgift på is og gøre den omstridte chokoladeafgift mere gennemskuelig. Udmeldingen kommer oven på, at SF og rød blok også foreslår at afskaffe "forældede afgifter".

"Det skal ikke bare være sådan, at man fjerner alle afgifterne. Så skal man jo sætte skatten op på noget andet. Der er rigtig mange partier, som siger, at skatten skal stige. Jeg synes, vi skal gøre det mere simpelt til at starte med," siger Dennis Flydtkjær (DF). | Foto: Tobias Nicolai/IND

Debatten om afgifter, der ikke tjener noget formål, er blusset op igen, efter Dansk Industri for et par dage siden lancerede sit katalog ved navn "overflødige skatteregler".

Mens SF vil nedsætte en fødevareafgiftskommission, slår DF nu et slag for at genetablere det tidligere saneringsudvalg, der skal sortere afgifter fra, som ikke længere har noget formål. Det siger skatteordfører i DF, Dennis Flydtkjær, til PolicyWatch.

"Generelt synes jeg, at skattesystemet er blevet for kompliceret. Men man skal jo starte et eller andet sted, og derfor tænker jeg, man skal tage fat i afgifter. Jeg synes, der er mange, der er ulogiske og for svære at forklare til danskerne, fordi de ikke giver mening, eller er for bøvlede at administrere."

Chokolade, is og glødepærer

I foråret stillede Liberal Alliances Joachim B. Olsen et spørgsmål om, om der skal betales chokoladeafgift af en Sarah Bernhardt-kage. Efterfølgende lød svaret, at den berømte kage muligvis skal gennemgå laboratorieundersøgelser for at få klarlagt, om der skal betales chokoladeafgift.

Det satte endnu engang diskussionen om den omstridte chokoladeafgift i gang. Og der er også andre afgifter, som skal aflives, hvis det står til Dansk Folkeparti.

Blandt andet afgiften på glødepærer, den såkaldte svulmingsafgift på softice, som er afgiften på den luft, som får en softice til at svulme op.

Hvordan kan man vide, der ikke længere er brug for afgifterne?

"Nogle af reglerne er lavet for at beskytte betalingsbalancen for flere årtier siden. Det var for at beskytte, at vi ikke importerede for mange ting," siger Dennis Flydtkjær og tilføjer:

"Det har også nogle konsekvenser, for de her afgifter er tidligere blevet lavet af en grund," medgiver han.

Derfor foreslår han, at et udvalg i samarbejde med erhvervslivet og myndighederne ville kunne finde en løsning på de problemer, der måtte opstå, hvis man sløjfede afgifterne.

DF vil lægge afgifterne et andet sted

Tillægsafgiften på vin, som træder i kraft, når lufttrykket i en flaske kommer over 20 barer, er også overflødig, mener ordføreren. Han medgiver, at man må hente pengene et andet sted, hvis man fjerner alle afgifterne.

"Man kunne fjerne tillægsafgiften og så lægge en ny oven i vinafgiften. Det er lufttrykket i flasken, der er afgift på. Skal vi så ikke bare have en afgift på vin?," tilføjer han.

Ordføreren medgiver, at der kommer til at mangle mange penge i statskassen, hvis man fjerner alle afgifterne.

"Det skal ikke bare være sådan, at man fjerner alle sammen, så skal man jo sætte skatten op på noget andet. Der er rigtig mange partier, som siger, at skatten skal stige. Jeg synes, vi skal gøre det mere simpelt til at starte med."

"Hvis man fjerner isafgiften, kommer man til at mangle nogle penge, men så skulle man sætte bundskatten op med 0,01."

"Mærkeligt" at lægge afgift på ting uden en miljøskadelig effekt

Står det til Enhedslisten, Alternativet og SF, skal fødevare afgiftsbelægges, så det afspejler den reelle klimabelastning og fjerne afgifter, som ikke længere stemmer overens med virkeligheden.

For eksempel rammer chokoladeafgiften kakaodrikke, som er baseret på planter, 26 gange hårdere end regulær kakaomælk.

Dennis Flydtjkær kalder det "mærkeligt" at lægge afgift på ting, som ikke har en miljøskadede eller sundhedsskadende effekt.

"Når vi lægger afgifter på ting, er det ofte fordi, vi gerne vil adfærdsregulere ting. De her afgifter giver bare penge i statskassen."

"Hvis der ikke er nogen adfærdsregulerende skat, kunne det så ikke være en ide at få pengene ind i et andet skat?," tilføjer han.

Vil have saneringsudvalget tilbage

Det såkaldte saneringsudvalg analyserede tilbage i 2016 en række af punktafgifter. På den baggrund kom udvalget med i alt 41 anbefalinger til afgifter, der kan gøres op med, hvor blandt andet PVC, te og kaffe blev nævnt.

For at få set afgifterne i sømmene, foreslår Dennis Flydtkjær en genopretning af saneringsudvalget, hvor interessegrupper skal byde ind med afgifter og drøfte dem med skattemyndigheder og erhvervslivet.

"Branchen skal sammen med skattemyndighederne selv byde ind med, hvordan man kan gøre det anderledes," siger han og tilføjer, at han vil opfordre regeringen til at nedsætte udvalget i år.

Sløjfer man afgifter, som giver anledning til besvær for virksomheder, mener Dennis Flydtkjær også, at det ville komme skattevæsenet til gode i sidste ende.

Dansk Industri præsenterede for et par dage siden 20 konkrete forslag til skatter og afgifter, som man ifølge organisationen burde afskaffe. Her lød det fra Kathrine Olldag, skatteordfører i De Radikale, at hun gerne vil diskutere, hvordan man gør livet lettere for de virksomheder, der spiller efter reglerne:

"Vi er nødt til at modernisere vores skattesystem, der i dag lider under illusionen om en snæver nationalstat med hårde grænser. Vores skattesystem er ikke gearet til det 20. århundrede. Vi skal tage nogle livtag med det og reformere i helt stor stil," sagde hun mandag til Børsen.

Mette Frederiksen om større EU-budget: "Det er jo fuldstændig gak"

Professor om ny brexit-aftale: Kan ende som maveplasker 

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier