Deltidsarbejde kan ramme pensionen hårdt

Deltidsarbejde har store konsekvenser for pensionsopsparingen.
Foto: Stine Rasmussen/JPA
Foto: Stine Rasmussen/JPA
LARS NIELSEN

Over 600.000 danskere vurderes at være på deltid. I mange tilfælde er det et bevidst valg i en periode, typisk når børnene er små.

Men valget af deltid kan have store konsekvenser for pensionen, når den engang skal udbetales, viser beregninger fra Danica.

Hvor mange

I 2017 var der 549.000 på deltid. Af de 130.000 nye job, der er kommet i forbindelse med højkonjunkturen siden 2015, er de 66.000 deltidsstillinger.

Mange går på deltid i forbindelse med børnefødsler, men i job, hvor stressniveauet kan være højt, vælger mange deltid for at kunne puste ud. Det gælder bl.a. for sygeplejersker. Men det kan altså få store konsekvenser for pensionsopsparingen.

Danica har sammen med YouGov gennemført en undersøgelse af flere end 1.200 personer, der sparer op til pensionen. Knap hver anden er slet ikke bevidst om, at det påvirker pensionsopsparingen, hvis man går på nedsat tid.

Hvor længe

Mange, der er på nedsat tid, er det typisk i en periode på 5-10 år, mens børnene er små. Ofte er det derfor kvinder, og de rammes altså på deres pensionsopsparing. Typisk går man på fuld tid efter en periode.

Dermed stiger lønnen, men opsparingen er ikke nødvendigvis længere tilstrækkelig. Der skal fyldes ekstra op for den periode, man har været på deltid.

Hvor meget

"Nedsat tid kan betyde, at man mangler flere hundrede tusind kroner i sin pensionsopsparing den dag, man går på pension," siger seniorøkonom i Danica Mads Moberg Reumert.

Hvor meget man mangler, afhænger imidlertid af flere forhold. Blandt andet af hvornår man er på nedsat tid, hvor meget man indbetaler i dag, hvor meget man går ned i tid, og hvor længe det står på. Endelig afhænger det også af hvilket lønniveau, man kommer tilbage på efter perioden på nedsat tid.

Hvis den nedsatte tid betyder, at en 30-årig årligt indbetaler 10.000 kr. mindre, kan der mangle 94.000 kr. ved nedsat tid i 5 år. Ved nedsat tid i 10 år kan der mangle 178.000 kr.

Er nedgangen i den årlige indbetaling højere, eller er man på nedsat tid i en længere periode, vil det være endnu flere penge .

Hvordan

Man kan undgå ved at komme bagud ved at fastholde sin indbetaling, mens man er på deltid, men det kan være en økonomisk udfordring, når man i forvejen går ned i løn.

Et andet alternativ er at skrue op for indbetalingerne, når man er tilbage på fuld tid eller senere og på den måde spare det manglende op.

"Men det er lettere at få sparet det manglende op, jo tidligere man kommer i gang. Ved at komme tidligere i gang vil man få mere medvind fra renters-rente effekten," lyder det fra Mads Moberg Reumert.

Hvis man forbliver på nedsat tid, og dermed den lavere løn, frem til pensionslivet, kan man meget vel spare tilstrækkeligt op med den nedsatte indbetaling. Det kan ske, hvis man har vænnet sig til at leve for den løn, man får på deltid.

Forskere skal undersøge digitaliseringens effekter for en række velfærdsområder

Advokat skifter erhvervslobby: "Det er godt for mig at blive lidt mere generalist igen" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også