Frederiksbergs borgmester foreslår ny model for indgreb mod kortsigtede boliginvestorer

Den konservative borgmesteren i Frederiksberg Kommune roser regeringens udspil til at stoppe kortsigtet spekulation i opkøb af udlejningsejendomme. Han kommer med sit eget forslag til, hvordan indgrebet kan skåne andelsboliger bedre.
Simon Aggesen (K) er borgmester på Frederiksberg. | Foto: PR/Frederiksberg Kommune
Simon Aggesen (K) er borgmester på Frederiksberg. | Foto: PR/Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommunes borgmester, Simon Aggesen (K) roser boligminister Kaare Dybvad Beks (S) udspil til en ændring af boligreguleringsloven og at der skal sættes hårdt ind over for spekulativ adfærd fra særligt udenlandske investorer, skriver Berlingske.

Men Simon Aggesen mener ikke, at regeringens forslag om at fastfryse valuarvurderingerne løser udfordringen med, at andelsbolighaverne kan stå til værditab, skriver avisen.

Han frygter, at andelshaverne stadig vil komme til at lide et tab, fordi køberne ikke kan låne penge i banken til at købe andelen, fordi ejendommen som helhed vil være mindre værd end valuarvurderingen viser.

Borgmesteren mener derfor, at den såkaldte tilbudspligt kan være løsningen på det problem. Tilbudspligten bestemmer, at lejere ved salg af boligejendomme over en vis størrelse skal have tilbudt at købe den på andelsbasis, før at sælger går videre til en anden køber.

"Hvis man tager udgangspunkt i regeringens tiårige karensperiode og har en udlejer, som har foretaget en masse 5.2-renoveringer, og ønsker at sælge efter for eksempel fem år, så skal lejerne ifølge tilbudspligten have lov til at købe ejendommen. Mit forslag er, at det skal være til en pris fratrukket 5.2-renoveringerne, hvis man sælger efter en kortere periode end ti års ejerskab," siger Simon Aggesen.

For den konservative politiker er det ikke ligegyldigt, hvad regeringen ender med som løsning, da der i hans kommune er et stort antal andelsforeninger.

Risikoen for prisfald på andelsboliger er blevet det helt store hovedargument imod boligministerens udspil, men hos Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) har man modsagt det argument. Direktør Jan Hansen har rost regeringens udspil og mener overordnet set, at det løser problemet med de store værditab.

Herudover har han til Altinget sagt, at han mener, at andelsboligerne bruges som våben fra investorernes side til at modarbejde et indgreb.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også