Minister vil have flere mænd på barsel for at øge ligestilling

Danmark er faldet tilbage på ligestillingsrangliste. Det er ikke tilfredsstillende, siger Mogens Jensen (S).
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Der ligger stadig et stort stykke arbejde med at øge den danske ligestilling.

Sådan lyder det fra ligestillingsminister Mogens Jensen (S), efter at Danmark i den årlige ligestillingsrapport fra World Economic Forum (WEF) er faldet fra en 13.-plads i 2018 til en 14.-plads i 2019.

"Det er klart, at det ikke er tilfredsstillende med den position, Danmark har."

"Det viser blot, at vi fortsat har en lang række udfordringer på ligestilling, som vi skal have tacklet. Det vil regeringen og jeg sætte os i spidsen for at komme til at tackle," siger Mogens Jensen. 

Han peger blandt andet på, at man skal have udlignet lønforskellen mellem mænd og kvinder, at flere kvinder kommer i front som ledere, og at man skal have flere mænd til at tage barsel.

I forhold til sidstnævnte har EU allerede besluttet at øremærke to måneders forældreorlov til mænd i samtlige medlemslande. Det ventes at blive indført i Danmark inden 2022. 

For nylig har Dansk Industri, der er Danmarks største arbejdsgiver- og erhvervsorganisation, foreslået at gå et skridt videre og sikre, at mænd tager mere end bare to måneders barsel. 

Det er et forslag, som regeringen lytter til i arbejdet med at implementere det besluttede EU-direktiv. 

"Der er ingen tvivl om, at regeringen ønsker at sikre en situation, hvor mænd tager mere barsel, end de gør i dag," siger Mogens Jensen.

"Det arbejdes der med i regi af beskæftigelsesministeren, hvor han netop sidder sammen med arbejdsmarkedets parter og skal finde ud af, hvilket system der skal gælde i Danmark på baggrund af det EU-direktiv, der ligger." 

"Der er indspillet fra Dansk Industri et godt indspil, som også vil indgå i det arbejde," siger han.

I den seneste ligestillingsrapport fra WEF topper Danmarks nordiske naboer listen over de lande, der er de mest ligestillede i verden.

Island, Norge, Finland og Sverige er således placeret på de øverste pladser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også