PolicyWatch

Kartelsag sår tvivl om bankers muligheder for kæmpelån til erhvervslivet

Højesterets afgørelse i den såkaldte vejstribesag skaber usikkerhed om de kæmpelån, som kan optages af de danske erhversgiganter. Spørgsmålet er, om bankerne fremover kan gå sammen for at udstede lån i fællesskab.

Foto: Thomas Borberg

Ringene breder sig fra den såkaldte "vejstribesag". Sagen omhandlede to virksomheder, som var gået sammen i et konsortium for at byde på kørebanemarkering i tre danske distrikter i 2014. Springer man fem år frem, fastslog Højesteret i fjor, hvordan de to anlægsvirksomheder havde brudt konkurrenceloven. Dommen var opsigtsvækkende, hvor flere erhvervsorgansiationer har rejst spørgsmålet om, hvorvidt der kunne forventes færre konsortiedannelser i fremtiden.

Sagen har nu spredt sig til finanssektoren, hvor bl.a. Christian Bergqvist, lektor og ekspert i konkurrenceret ved Københavns Universitet, påpeger nye risici ved såkaldte syndikerede lån. Det skriver Børsen.

Syndikerede lån er kendetegnet som lån i milliardklassen og vil ofte indebære, at flere banker går sammen for at yde lånet. Og netop dette får Bergqvist til at mane til forsigtighed.

"Højesteret fastslog, at fællesbud, i den konkrete sag, har til formål at begrænse konkurrencen. Dommen har ikke fastslået, at alle fælles bud har til formål at begrænse konkurrencen. Men efter dommen er det fuldstændigt uklart, hvor grænsen går. Alle, der byder på en opgave i fællesskab, må forholde sig til en risiko, der ikke har været her tidligere. Det gælder også bankerne, når de går sammen i syndikater for at yde lån til virksomheder," siger han til Børsen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier