PolicyWatch

Konsulenter udvikler klimatips og kommunikation for regeringen

Venstre kalder regeringens brug af konsulenter for "topmålet af hykleri".

Foto: Jens Dresling

Mette Frederiksen (S) kom med et håndfast løfte, da hun i valgkampen lovede at flytte tre milliarder fra eksterne konsulenter til borgernær velfærd, hvis Socialdemokratiet vandt regeringsmagten.

Men nu møder regeringen hård kritik for blandt andet at købe konsulentydelser til udvikling og udbredelse af klimavenlig mad samt kommunikationsindsatser, som Altinget beskriver.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, kalder den prioritering fra regeringen for "topmålet af hykleri".

"Det passer ikke med den virkelighed, Socialdemokratiet prøvede at skabe i valgkampen. Det gik til valg på én ting, og nu gør de det stik modsatte," siger han til Altinget.

Udtalelsen kommer på baggrund af Altingets aktindsigter i næsten alle ministeriers konsulentindkøb, der er bestilt, efter at S-regeringen trådte ind i ministerkontorerne.

Blandt andet er der i Forsvarsministeriet blevet brugt 250.000 kroner på en opdatering af koncernens fælles kommunikationspolitik.

Forsvarsministeriet underskrev aftalen med konsulentbureauet Creative ZOO 26. august 2019, mens Trine Bramsen var minister, viser en aktindsigt.

I en mail til Altinget fremhæver Trine Bramsen dog, at beslutningen om at opdatere kommunikationspolitikken med eksterne konsulenter blev indgået under den forrige regering.

"Jeg har klart bedt om, at projektets brug af eksterne konsulenter udfases," skriver hun til Altinget.

I Klima- Energi- og Forsyningsministeriet er der blevet brugt 100.000 kroner på "udvikling og segmentbaseret udbredelse af klimatips til hverdagsmad" hos organisationen Madkulturen.

I en mail oplyser ministeriet, at Madkulturens bidrag bliver vurderet som "ekspertbistand", da ministeriet ikke selv har de rette kompetencer til at løfte opgaven.

"Det er et eksempel på noget, der er helt spild af penge," siger Troels Lund Poulsen, der også tidligere har været ude med riven over for regeringens brug af konsulenter til at rekruttere presse- og kommunikationsfolk.

Christian Rabjerg Madsen, der er Socialdemokratiets finansordfører, nægter overfor Altinget at kommentere på de specifikke konsulentudgifter, som Altinget har fremlagt ham.

Men han afviser Troels Lund Poulsens påstand om, at Socialdemokratiet siger et og gør noget andet.

"Opgaven er, at vi i alle ministerier får forholdt os kritisk til alle konsulenter og får overvejet, om der er nogle opgaver, som kan laves internt. Og så skal vi undersøge, om der er opgaver, vi tidligere har fået løst, som ikke behøver at blive løst fremadrettet."

Mere fra PolicyWatch

Ørsted vil ikke blandes ind i frasalg

Energiselskabet vil koncentrere sig om den grønne omstilling, konstaterer formand for Ørsted efter Venstres udspil om et statsligt frasalg af dele af forretningen.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier