Ellemann og Østergaard angriber regeringens europapolitik

Både Venstre og De Radikale opper nu kritikken af S-regeringens europapolitik. "Det forum, hvor vores lille lands stemme kan blive hørt højt, er under pres," siger V-formand.
Foto: Claus Bonnerup/claus bonnerup
Foto: Claus Bonnerup/claus bonnerup

Statsminister Mette Frederiksens europapolitik er uambitiøs og ministeren italesætter det europæiske samarbejde negativt. Sådan lyder kritikken fra både Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, ifølge Berlingske.

"Det forum, hvor vores lille lands stemme kan blive hørt højt, er under pres, og det må og skal være førsteprioriteten for enhver dansk regering, at vi har et stærkt EU. For har vi ikke det, er der ikke nogen, der hører, hvad vi siger. Det er dér, jeg bliver bekymret, for jeg er ikke sikker på, at man hos regeringen deler den forståelse," siger Jakob Ellemann-Jensen til avisen.

Udmeldingen kommer forud for Tænketanken Europas Europakonference i Industriens Hus og dumper samtidig ned midt i en tumultarisk forhandling om det danske mandat til forhandlingerne om EUs flerårige budget (MFF).

Fredag skulle Folketingets Europaudvalg reelt have givet regeringen mandat til at forhandle om budgettet, som udstikker unionens finansielle rammer frem til 2027.

Virkeligheden blev dog en anden.

Intern rabatstrid

Mens EU-Kommissionen har spillet ud med et budgetforslag, som svarer til 1,11 pct. af unionens samlede bruttonationalindkomst (BNI), har den danske S-regering anlagt en mere restriktiv linje. Her sigter man i stedet mod en indbetaling svarende til 1,00 pct. af BNI, mens regeringen vil fastholde et krav om den danske rabatordning på omtrent 1 mia. kroner.

Som tidligere beskrevet af bl.a. Dagbladet Børsen, vil der fra regeringens side blive lagt "afgørende vægt på", at den danske rabat bibeholdes.

Det betyder i praksis, at regeringen vil nedlægge veto mod det samlede budget, såfremt den danske rabatordning ikke bliver imødekommet. Dette har også tidligere på ugen vakt undren hos hos både Venstre og De Radikale, som mener, at regeringen burde prioritere indholdet over den danske rabat.

Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) har over for Børsen tidligere lagt vægt på, at de interne stridigheder kan svække Danmarks forhandlingsposition.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også