PolicyWatch

Danmark presses i Bruxelles' budgetkrig

Med under to uger til et afgørende topmøde om EU-budgettet, er Danmark tilsyneladende sat yderligere under pres.

Foto: Thomas Borberg

Hvis der kommer flere penge på det europæiske til den grønne omstilling, vil det kun være en fordel for Danmark.

Sådan lyder budskabet fra den europæiske energikommissær, Kadri Simson, til Dagbladet Børsen forud for et besøg i Danmark torsdag og fredag. Kalkulen går på, at med et budget, som indebærer med klimastøtte, vil flere lande i fremtiden efterspørge eksempelvis vindmøller – Og hvem vil da være den store vinder, lyder meldingen til i avisen.

"Danmark er et ambitiøst land, og hvis man gerne vil udrette mere, så skal man investere i den indledende fase. Hvis vi investerer i forskning og udvikling, så vil alle i EU få fordel af det," siger Kadri Simson.

Rabat-debat

Udmeldingen kommer forud for et afgørende budgettopmøde den 20. februar. Samtidig spiller den dog ind i en generel dansk debat, når det gælder det syvårige budget for EU - også kendt som det multiannual financial framework.

I grove træk udgør budgettet rammen for EUs investeringer i perioden 2021-2027, hvor der gennem de seneste uger har været heftige diskussioner, når det gælder størrelsen på det danske bidrag.

Mens EU-Kommissionen har spillet ud med et budgetforslag, der svarer til 1,11 pct. af unionens samlede bruttonationalindkomst (BNI), har statsminister Mette Frederiksen (S) og den danske S-regering anlagt en mere restriktiv linje.

Her sigter man i stedet mod en indbetaling svarende til 1,00 pct. af BNI, og regeringen vil desuden fastholde et krav om den danske rabatordning på omtrent 1 mia. kroner.

Linjen er dog blevet kritiseret fra flere sider.

Som tidligere beskrevet, har der fra regeringens side været lagt "afgørende vægt på", at den danske rabat bibeholdes i det kommende budget.

I praksis ville det betyde, at regeringen kunne nedlægge veto mod det samlede budget, såfremt det ikke lykkedes at handle rabatten hjem på ny. I midten af januar, vakte regeringens prioritering også undren hos både Venstres og De Radikales medlemmer af Folketingets Europaudvalg, som giver regeringen mandat til at forhandle om budgettet.

Mette F. vil have rabat og fastholde EU-bidrag på en procent 

Intern strid om danske EU-krav  

Mere fra PolicyWatch

Midtjylland åbner hospitaler for at fastholde spin-outs

Region Midtjylland inviterer life science-virksomheder ind på regionens hospitaler for at afprøve produkter og ideer i en tidlig fase. Det sker især for at fastholde de mange spin-outs fra Aarhus Universitet, som ellers ofte etablerer sig uden for regionen.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger i ny rapport, at bankbranchen er i top, hvad angår andelen af lønnen, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan være indikation på ineffektiv konkurrence, mener styrelsen. Finansforbundet er uenig i påstanden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier