PolicyWatch

Storbritannien lukker for ufaglærte

De britiske grænser lukker for ufaglærte til nytår ifølge nye brexit-dokumenter. Dermed sætter man et reelt dødsstød ind over for den frie bevægelighed af arbejdskraft til Storbritannien – og ifølge britisk erhvervsliv er det begyndelsen til en "katastrofe".

"Vi lukker for den frie bevægelighed, tager kontrollen med vores grænser tilbage," lød meldingen fra den britiske indenrigsminister Priti Patel. Men erhvervslivet er bekymret. Foto: Tolga Akmen/AFP / AFP

Når briternes skal etablere et nyt immigrationssystem i kølvandet på brexit, bliver det uden de ufaglærte og sæsonarbejderne. Det skriver flere internationale medier.

Ifølge et britisk baggrundsnotat, der beskriver planerne for et kommende point-system forbundet med fremtidige visa-ansøgninger til Storbritannien, vil de to lavindkomstgrupper nemlig ikke længere være en toppriorioritet, når den britiske overgangsperiode udløber til nytår.

"Vi lukker for den frie bevægelighed, tager kontrollen med vores grænser tilbage og leverer på befolkningens prioriteter ved at introducere et britisk pointbaseret immigrationssysstem, som vil bringe de overordnede migrationstal ned," sagde indenrigsminister Priti Patel ifølge Financial Times.

For fremtiden satser briterne nemlig i stedet på folk med længere uddannelser – herunder videnskabsfolk, ingeniører og akademikere – og det kommer betyder at arbejdsgiverne bliver nødt til at tilpasse sig.

Virksomheder ved godt, at det at hyre udenlandsk [arbejdskraft] og investeringer i arbejdsstyrken og ny teknologi ikke er et "enten eller".

Carolyn Fairbairn, generaldirektør for CBI

"Vi er nødt til at skifte vores økonomiske fokus væk fra en afhængighed af billig arbejdskraft fra Europa og i stedet koncentrerer os om investeringer i teknologi og automatisering," lød det blandt andet i baggrundsnotatet ifølge det politiske medie Politico:

"Det er vigtigt at arbejdsgivere flytter sig væk fra at være afhængige af Storbritanniens immigrationssystem som et alternativ til at investere i at fastholde medarbejdere, produktivitet og bredere investeringer i teknologi og automatisering."

Allerede nu – under et døgn efter papiret blev offentliggjort – er det britiske erhvervsliv dog klar med kritik.

Ikke "enten eller"

Baggrundsnotat for de potentielle regelændringer blev offentliggjort tirsdag aften, og allerede nu har flere aktører på det britiske arbejdsmarked været i vælten. Blandt dem er generaldirektør for arbejdsgivernes brancheorganisation CBI, Carolyn Fairbairn.

Til Politico lægger generaldirektøren særligt vægt på, at både restaurations- og hotelbranchen, social- og sundhedssektoren samt bygge- og anlægsbranchen står til at blive ramt af de nye begrænsninger.

"I nogle sektorers virksomheder vil man stå tilbage med spørgsmålet om, hvordan man vil rekruttere de medarbejdere, der skal til for at få deres virksomheder til at køre," siger hun til mediet og uddyber:

"Virksomheder ved godt, at det at hyre udenlandsk [arbejdskraft] og investeringer i arbejdsstyrken og ny teknologi ikke er et "enten eller" – begge er nødvendige, hvis økonomien skal drives fremad."

Mens dagens udmeldinger kan ses som en klar indikator på de kommende rammer for udenlandsk arbejdskraft, har uroen ulmet længe i det britiske erhvervsliv.

Først ulmede den – nu bliver det en "katastrofe"

Dele af den britiske økonomi har i årevis været dybt afhængige af udenlandsk arbejdskraft, hvor blandt andet landbruget – herunder frugtavlerne – har anvendt udenlandske plukkere og sæsonarbejdere i løbet af sommeren. Over de senere år er antallet dog faldet drastisk, hvor nogle landmænd i fjor meldte om at mangle op mod 30 pct. af de nødvendige hænder i frugtrækkerne.

Samme usikkerhed har været at finde i sundhedsvæsenet. Lidt under et år efter at briterne gik til stemmeurnerne, var der allerede bekymringer om, at en ulmende bemandingskrise i det britiske sundhedsvæsen skulle forværres. Konkret beskrev bl.a. avisen The Guardian, hvordan tusinder af læger overvejede at forlade landet i kølvandet på brexit.

I dag – tre år senere – er den bekymring ikke aftaget.

Ifølge en nylig undersøgelse foretaget af analysebureauet Yougov kender én ud af fem medarbejdere i sundhedsindustrien en kollega, der overvejer at sige op på grund af det britiske farvel til EU.

Til Financial Times kalder fagorganisationen Unison, som har mange medlemmer i netop social- og sundhedssektoren, de kommende planer for en "katastrofe".

"Virksomheder og kommuner (councils, red.) kan ikke rekruttere tilstrækkeligt med ansatte fra Storbritannien, så de er nødt til at være afhængige af social- og sundhedsarbejdere fra andre lande," siger Unisons assisterende generalsekretær, Christina McAnea, til avisen og tilføjer:

"Hvad man pludseligt lukker af for denne desperat nødvendige kanal for arbejdskraft, vil det skabe store problemer på tværs af nationen."

EU afviser fri markedsadgang for Storbritanniens finanssektor

I et dansk designmøblement på Sloane Street udreder man brexit for dansk erhvervsliv. For uret tikker – og ingen ved, hvad der venter

Brexit-topforhandler afviser EU's tilgang til rammebetingelser

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier