PolicyWatch

Købmænd i opråb: Giv os hemmelige agenter, udvisninger og flere varetægtsfængslinger

Der er sket for lidt, siden regeringen i 2018 varslede et opgør med butikstyverier. Det får nu brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd til at sende nye ønsker til Christiansborg forud for en debat i folketingssalen. "Folketinget bør som minimum kunne enes om at gennemføre den plan, der allerede ligger på bordet til punkt og prikke," siger vicedirektør.

(ARKIV) Foto: Stine Bidstrup/IND

Hemmelige agenter, udvisninger og mere fokus på varetægtsfængsling. Spørger man brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, er det nogle af retsstatens hårde værktøjer, der skal i brug, hvis Danmark skal komme organisationeret butikstyveri til livs.

Opråbet kommer op til en debat i Folketinget torsdag, hvor netop indsatsen mod butikstyveri og hæleri står på dagsordenen, og ifølge DSK – der blandt andet repræsenterer landets købmænd og supermarkeder – er der nok at tage fat på.

"Bøderne begynder på et niveau, der er lavere end bøden for at gå over for rødt lys. Det er et tegn på, at man fra samfundets side ikke ser alvorligt nok på butikstyverier," siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen i en pressemeddelelse.

Til trods for udspil fra den tidligere regering, oplever butikkerne nemlig stadig ofte, "at både retssikkerhed og retfærdighed bliver krænket", lyder det fra organisationen.

Den forrige regering gik i gang...

I 2018 satte den tidligere regering spot på forholdene omkring butikstyveri. Under ledelse af den daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K), kom regeringen med udspillet "Tryghed for butiksejere", der ville tage livtag med problemer i forbindelse med gentagende butikstyveri.

"Det er direkte ødelæggende for det lokale erhvervsliv og for trygheden, når butiksejere blot må se magtesløse til og opleve gentagende butikstyverier," lød det fra Søren Pape Poulsen i en pressemeddelsle, hvor han fortsatte:

"Vores udspil er et tiltrængt løft af indsatsen mod organiseret butikstyveri. Vi hæver nu straffen for butikstyveri og giver politiet flere redskaber i kampen mod butikstyve. Ingen skal være i tvivl om, at jeg til enhver tid står bag de erhvervsdrivende og siger stop til tyvebanderne.”

Folketinget bør som minimum kunne enes om at gennemføre den plan, der allerede ligger på bordet.

Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd

Ifølge ministeriet var 61 pct. af de dømte i sager om butikstyveri begået af gerningsmænd, som tidligere var straffet for lignende forbrydelser. Derfor skulle politiet fremadrettet sætte ind med en mere målrettet politiindsats, hårdere straffe for butikstyveri, øget brug af hemmelige agenter, styrket koordinering i kampen mod hæleri, en ny enhed mod udenlandske tyvebander og et styrket fokus på udvisning.

... men kom aldrig videre

Tilbage hos De Samvirkende Købenmænd er ønskesedlen til Christiansborg meget enslydende: Hårdere straffe, styrket fokus på varetægtsfængsling og udvisning, øget brug af hemmelige agenter i forbindelse med hæleri og muligheden for at trække dømte i løn og erstatsningssager.

Sidstnævnte skal ifølge brancheorganisationen gøre det lettere for de ramte butikker at få godtgjort det svindlede beløb fra en dømt gerningsmand. Samtidig lægger organisationens vicedirektør vægt på, at en række af initiativerne fra "Tryghed for butiksejere" aldrig er gennemført.

"Folketinget bør som minimum kunne enes om at gennemføre den plan, der allerede ligger på bordet til punkt og prikke," siger han.

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier