PolicyWatch

13 konservative partier i EU vil smide Orban på porten

3 konservative partier i EU anbefaler brud på samarbejde med Ungarns regeringsparti.Opdateret - initiativ kommer ikke fra MEP, men fra deres partier og deres formænd.

Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS / X02784

13 konservative partier i Europa opfordrer deres medlemmer i Europa-Parlamentet til at smide det ungarske regeringsparti Fidesz ud af den konservative gruppe EPP.

Fidesz ledes af premierminister Viktor Orbán.

Det sker som en reaktion på, at Ungarns parlamentet tidligere på ugen gav Orban mulighed for at regere per dekret under coronakrisen.

Erklæringen om at kaste Fidesz ud af EPP-samarbejdet er fra Danmark underskrevet af De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

De Konservatives medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, har tidligere givet udtryk for, at Ungarn ikke har nogen plads i EPP.

Brevet er underskrevet af partier i Sverige, Finland, Holland, Luxembourg, Grækenland, Litauen, Tjekkiet og Slovakiet.

Kritikere siger, at der ikke er en slutdato på den ungarske regerings nye beføjelser, og at det vil give Orban uhørt magt.

Ungarn er i forvejen suspenderet fra EPP for at indskrænke retsstaten og demokratiet. Men partiet er endnu ikke smidt ud.

Den fælles erklæring fra de 13 partier giver dem en styrket hånd. Sådan lyder det fra den tidligere polske EU-præsident Donald Tusk ifølge AFP.

Også selv om de ikke repræsenterer et flertal i gruppen, siger Tusk. Han er i dag er formand for EPP. Han har selv presset på for, at EPP skulle lægge afstand til Orban.

I brevet fra de 13 partier opfordres EU-Kommissionen til "kraftfuldt at tage situationen i Ungarn op". De kalder Orbans seneste træk med dekretstyre for "en krænkelse af de grundlæggende principper for det liberale demokrati og europæiske værdier".

EPP er den største blok i Europa-Parlamentet. Den tyske forbundskanslers, Angela Merkels, parti, CDU, er det største parti i EPP.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier