PolicyWatch

Kun 15 ud af 100 firmaer forventer hurtigt comeback efter coronakrise

Der er stor forskel på, hvor hurtigt danske virksomheder forventer at kunne vende tilbage til normaltilstand i forhold til omsætning, viser dugfrisk rundspørge til DI's medlemsvirksomheder. En håndfuld brancher ventes dog hurtigt tilbage i højeste gear.

Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger

Den verserende coronaepidemi har lammet store som små virksomheder i dansk erhvervsliv med titusindvis af fyringer til følge. Det normale liv, som danskerne levede for bare en måned siden, kommer ikke tilbage "inden for en overskuelig fremtid". Det gentog statsminister Mette Frederiksen søndag i DR’s magasin 21 Søndag.  

Til gengæld er vi nu der, hvor det er ”absolut sandsynligt, at vi kigger ind i en kontrolleret, gradvis, stille og rolig åbning af Danmark efter påske, lød det fra statsministeren.

Mange danske virksomheder står over for en koldstart, når samfundet i de kommende uger og måneder stille og roligt vil bevæge sig mod en normaltilstand igen. Men hvor længe vil der gå, før de danske virksomheder er tilbage i fulde omdrejninger?

Det spørgsmål har Dansk Industri stillet sine medlemsvirksomheder. Konkret har organisationen spurgt: "Hvor hurtigt forventer din virksomhed at vende tilbage til "normalt" omsætningsniveau, når smitten fra coronavirusset er blevet inddæmmet og kommer under kontrol?"

15 pct. af virksomhederne forventer, at de umiddelbart kan vende tilbage med det samme eller inden for en måned.

"Det vil sige, at resten altså siger, at det her kommer til at tage et kvartal, et halvt år, inden for et år eller mere end et år. Så det er ganske få virksomheder, der står og kan være hurtigt tilbage, når nu man får styr på coronavirussen. Det kommer til at tage længere tid for de fleste," siger Allen Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.  

 

 

Store brancheforskelle

Dansk Industri modtog de sidste svar i undersøgelsen fredag og har derfor endnu ikke tal for, hvordan svarene konkret fordeler sig på de forskellige brancher i dansk erhvervsliv.  

Men Allan Sørensen tør alligevel godt slå fast, at visse brancher vil vende tilbage til normalen hurtigere end andre. Det gælder eksempelvis virksomheder der arbejder med information, kommunikation, rengøring og operationel service, siger han.

"Der skal jo gøres rent, om de andre industrivirksomheder så starter op på halv, trekvart eller fuld kraft skal der gøres rent lige meget hvad. Derfor er det nogle af de brancher der måske er mest optimistiske om at komme hurtigt tilbage," siger Allan Sørensen.

Mindre optimistiske er svarene fra DI’s medlemsvirksomheder i rådgiverbranchen.

"Rådgiverbranchen ser ud til at stå med en lang udfordring med at komme tilbage. Det er jo fordi, at mange af de projekter, som de er inde i, er sat på pause for mange virksomheder eller helt aflyste," siger Allan Sørensen.

"Projekter om forretningsudvikling eller planer om at investere i nye lande, er der jo rigtigt mange, der har sat fuldstændigt på pause. Det kommer på ryggen af, at man inden for det offentlige også har det her stop for brug af konsulenter," siger han.

Også fremstillingsvirksomheder og bilforhandlere ser ind i en usikker fremtid.

"Spørgsmålet er, hvor dybt det her stikker i andre virksomheder og forbrugeres lyst til at investere og købe nye maskiner, biler og andre større anskaffelser som rammer ind i de her to brancher," siger Allan Sørensen.

Dansk Industri har ikke nok data i sin medlemsskare til at dele svarene ud på hoteller, flybranche og oplevelsesøkonomi, der i øjeblikket er meget hård ramt af den delvise nedlukning af Danmark.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier