PolicyWatch

EU presser på, men Danmark holder sine grænser lukkede

Regeringen presses fra flere sider: Grænsen skal åbnes, lyder det blandt andet fra Tyskland, Bruxelles, oppositionen og industrien.

Foto: Marie Ravn/IND

Det er to måneder siden at statsministeren lukkede Danmarks grænser, og nu er det tid til at åbne grænserne igen, mener blandt andet den tyske indenrigsminister Horst Seehofer ifølge Berlignske og Politiken.

”Jeg har i aftes aftalt med den danske regering, at vi fastlægger det præcise tidspunkt sammen, og den danske regering er netop i gang med at afstemme det med sine øvrige naboer,” sagde Seehofer ifølge aviserne.

Presset for at genåbne den dansk-tyske grænse kommer efter EU-kommissionen fremlagde sin strategi for en europæisk genåbning af grænserne.

Og der hviler da også et vist pres fra Bruxelles.

”Såvidt jeg husker det, sagde de danske sundhedsmyndigheder, at det ikke var sundhedsmæssige begrundelser, der holdt grænsen lukket. Vi håber selvfølgelig, at den bliver åbnet hurtigst muligt, for det er helt fundamentalt for at sikre den frie bevægelighed,” har europakommissær Magrethe Vestager ifølge Politiken sagt om hele affæren.

Samtidig har flere stemmer i oppositionen på Christiansborg i den sidste tid forsøgt at lægge et pres på. Senest fik justitsminister Nick Hækkerup flere spørgsmål i gårdsdagens spørgetime. Særligt sommerhusturisterne bekymrer flere oppositionspartier. Konservative, LA og Radikale vil have lempet reglerne og gøre det muligt for nordmænd og tyskere at krydse grænsen.

“Jeg ser absolut intet i vejen for, at man vil kunne rejse ind i Danmark fra Norge og Tyskland, hvis blot man for eksempel medbringer bevis på, at man har booket et sommerhus. Det vil have enormt stor betydning for turismeerhvervet,” har Alex Vanopslagh sagt til Altinget (LA)

I gårdsdagens spørgetime var justitsministeren heller ikke afvisende overfor en delvis åbning af grænserne for sommerhusturister.

"I øjeblikket ville vurderingen nok være, at hvis man sagde, at alle der havde en lejekontrakt i Danmark også har et anerkendelsesværdigt formål, så ville man lave en åbning, der er for hurtig lige nu," siger Nick Hækkerup ifølge Ritzau.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier