PolicyWatch

Lederne: Selvstændige frygter ny smittebølge og holder igen med investeringer

Cheføkonom hos Lederne Niklas Praefke advarer om overoptimisme i forbindelse med genåbningen af Danmark. Landets selvstændige er prægede af nervøsitet for en anden smittebølge, viser nye tal.

Selvom både statsminister Mette Frederiksen (S) og Kåre Mølbak, faglig direktør for Statens Serum Institut, har afvist risikoen for en ny omfattende lockdown til efteråret, er det netop, hvad mange af landets selvstændige frygter, viser tal Lederne.

Undersøgelsen viser, at 57,2 pct. af Ledernes selvstændige medlemmer siger, at risikoen for en ny smittebølge påvirker deres virksomheds drift i dag.

 

 

"Svarene viser, at man skal passe på med den genåbningsoptimisme, hvor man tænker, at alt er godt nu, hvor man får lov til at åbne op igen. De selvstændige svarer jo netop, at de frygter for en anden smittebølge - hvilket jeg tror, der er mange der gør - men at det også påvirker deres daglige drift i virksomheden," siger Niklas Praefke.

De selvstændiges tilbageholdenhed kan blandt andet vise sig ved, at de holder igen med deres investeringer, siger Niklas Praefke.

"Mange af de her selvstændige har jo lige været vidne til, at deres virksomheder er blevet lukket ned og omsætningen er forsvundet. Nu har de så fået lov til at åbne igen, men frygten for, at de igen bliver tvunget til at lukke ned, fylder rigtigt meget hos dem."

Han forklarer, at coronakrisen på ekstremt kort tid satte mange selvstændige under pres. Noget så simpelt som at betale huslejen har været en udfordring mange steder for de selvstændige, der for manges vedkommende har kæmpet for at overleve.

"Nu er det vores billede, at mange stadig går at tænker, at de bliver nødt til at lægge lidt penge til side, eller i hvert fald have noget likviditet i kassen, hvis det her lige pludselig bryder ud igen og de bliver tvunget til at lukke ned," siger Niklas Praefke.

Han glæder sig over genåbningen af Danmark, som han mener, der kunne sættes endnu mere fart på, men samtidig er der behov for politiske tiltag, der kan sætte gang i forbruget blandt danskerne, siger han.

Endelig opfordrer han politikerne til at forlænge hjælpepakken til de selvstændige, der står til at udløbe 8. juli.

"Der kan man ikke bare sige, at nu skal virksomhederne stå på egne ben, for der er altså den her frygt og usikkerhed ude blandt nogle af dem. Så der er et vigtigt signal i, at man betrygger dem i, at staten vil holde hånden under dem," siger Niklas Praefke og tilføjer:

"Det er klart, at det kan den ikke gøre for evigt, men omvendt så kan man også sige, at det blive spildte kræfter, hvis man lige pludselig cutter støtten fra den ene dag til den anden, uden at de her virksomheder har fundet fodfæste igen."

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier