PolicyWatch

Ugen i EU: Kina-topmøde og ny medicinboss

Kina har valgt at stille med selveste præsident Xi Jinping, når der holdes EU-Kina-topmøde mandag, hvilket viser, at kineserne godt ved, at relationerne mellem parterne ikke er de mest varme lige i øjeblikket, hvor europæerne er urolige over kinesiske opkøb og undermineringen af konkurrence i Europa.

Den kinesiske præsident Xi Jinping deltager personligt i videomødet mandag med EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel. Det gør mødet mere højprofileret end da man først antog, at det ville være premierminister Li Keqiang, der deltog. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Ritzau

BRUXELLES

Efter et par uger med hektisk ministeraktivitet op til stats- og regeringschefernes topmøde i fredags, er der nu udsigt til en lidt mindre hektisk uge i EU-rådet, mens chefen for Det Europæiske Råd, Charles Michel, tygger på et kompromisforslag omkring EU-budgettet og den store genopretningsfond.

Inden han kaster sig over arbejdet, skal Charles Michel dog først sammen med kommissionsformand Ursula von der Leyen, deltage i et videomøde med den kinesiske præsident Xi Jinping.

Der skulle have fundet et fysisk møde sted mellem parterne i marts, som blev aflyst på grund af corona, der ikke overraskende er et af punkterne på dagsordenen.

Europæerne mener ikke kineserne har været tilstrækkeligt transparente omkring deres udbrud og håndteringen af det. Derudover er der masser at snakke om: misinformation fra Kina i forbindelse med covid-19, Kinas håndtering af problemerne i Hong Kong og ikke mindst europæernes frygt for kinesisk underminering af den frie konkurrence og overtagelse af europæiske virksomheder.

EU-Kommissionen udgav i sidste uge en hvidbog, der skal være det første seriøse skridt i et opgør mod unfair konkurrence fra lande uden for EU, men som i høj grad er rettet mod de asiatiske lande og i særlig grad Kina. Europa er ved at tage fløjlshandskerne af, når det gælder håndteringen af Kina og mon ikke det giver stof til nogle gode diskussioner mellem EU-lederne?

I EU-parlamentet fremlægger sundhedskommissær Stella Kyriakides EU´s nye vaccinestrategi for parlamentarikerne, så de får en mulighed for at spørge ind til strategien.

Klima og undervisning

Tirsdag er dagen for ugens to ministerrådsmøder.

Om formiddagen skal klima- og miljøministrene snakke om, hvordan Europa holdes bæredygtigt under genopretningen med gode rammer for grøn vækst.

Fokus er på forbedring af biodiversiteten, sikringen af en cirkulær økonomi, og hvordan man kan sikre, at EU er på rette spor med henblik på omstillingen mod en klimaneutral økonomi i 2050.

Tirsdag eftermiddag er det så undervisningsministrene, der holder videomøde, hvor de skal drøfte erfaringer og udfordringer for uddannelsessystemerne i de forskellige lande set i lyset af Covid-19-krisen.

I parlamentet vil parlamentarikerne diskutere de kommende forhandlinger om EU’s budget for 2021-2027 og den store genopretningsfond på 750 mia. euro, som hænger sammen med budgettet.

I Danmark skal statsminister Mette Frederiksen afrapportere til Europaudvalget, hvordan fredagens topmøde gik set med danske øjne.

GDPR, budget og racisme

Onsdag kommer EU-Kommissionen med en rapport om status på GDPR-reglerne, og hvordan det går med implementeringen.

Budgetkommissær Johannes Hahn vil desuden præsentere et forslag til, hvordan EU’s budget for 2021 skal se ud, hvilket jo ikke er helt let med tanke på, at den overordnede ramme for budgettet for 2021 til 2027 stadig ikke er forhandlet på plads.

Samme dag tager EU-kommissærerne på deres ugentlige møde også ”en struktureret debat” om racisme i Europa, som er blevet aktualiseret af ”Black Live Matters”-bølgen fra USA.

EU’s chefforhandler for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, Michel Barnier, vil også onsdag fremlægge sit syn på status af forhandlingerne.

Ny EMA-chef

Torsdag kommer generaldirektøren for WHO på besøg i Europaparlamentet for at snakke med parlamentarikerne om corona-pandemien.

Samme dag udnævner det Europæiske Lægemiddelagentur - European Medicines Agency (EMA) - angiveligt en ny chef efter italieneren Guido Rasi, som stopper 15. november efter to fem-årige perioder i spidsen for det vigtige agentur, der efter Brexit er blevet flyttet fra London til Amsterdam.

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier