PolicyWatch

Dansk Erhverv: Ufleksible offentlige udbud hæmmer innovationen

Få år efter udbudsreformen, der blandt andet skulle styrke det offentligt-private samarbejde om udbud, bliver der færre fleksible udbud. Dansk Erhverv kritiserer udviklingen og peger på it- og medicinalbrancherne som to områder, hvor fleksibiliteten kan være en fordel for både køber og sælger.

Foto: Tim Kildeborg Jensen

Offentlige institutioner skal blive bedre til at gå i dialog med det private, når opgaver sættes i udbud, mener Dansk Erhverv. I en ny analyse kortlægger erhvervsorganisationen, at brugen af fleksible udbud falder for første gang, siden udbudsreformen trådte i kraft i 2016.

I 2018 udgjorde de fleksible udbud ca. 9 pct. af det samlede antal udbud, hvilket er faldet til ca. 7 pct. i år. Det er på trods af, at der var flere udbud i 2019 end i 2018.

"Det er pokkers ærgerligt. De fleksible udbudsformer bruger man typisk, hvis det er et lidt mere komplekst udbud. Verden bliver jo ikke mindre kompleks, så vi så gerne, at der var noget mere dialog. Ikke mindst af hensyn til det offentlige selv, fordi vi tror jo på, at man så rent faktisk også får købt de rigtige produkter," siger Morten Jung, der er markedschef i Dansk Erhverv.

Han påpeger, at de fleksible udbud giver mulighed foren dialog om innovation mellem det offentlige og private.

Det betyder, at man i højere grad kan tilpasse udbuddet med en forhandling, så du får det bedst tænkelige produkt eller ydelse. Det er særligt godt, hvis det er et lidt mere komplekst område," siger Morten Jung, der peger på IT- og medicinalbranchen som to områder, hvor der kan være store gevinster at hente ved mere udbredt brug af fleksible udbud.

Når andelen af såvel fleksible udbud falder, giver det ifølge Dansk Erhverv det offentlige færre muligheder for at indgå i en dialog med virksomhederne om, hvordan opgaven løses på bedst mulig vis.

"Så snart man bevæger sig væk fra det, man kan kalde standardvarer, kan det give god mening at bruge de her udbudsformer."

Der findes grundlæggende tre forskellige typer af fleksible udbud: konkurrencepræget dialog, udbud med forhandling og innovationspartnerskaber. Det samlede fald i brugen af de fleksible udbudsformer skyldes udelukkende et fald i brugen af udbudsformen "udbud med forhandling". Antallet af fleksible udbud er faldet på trods af, at analysen fra Dansk Erhverv viser, at der var flere offentlige udbudsforretninger i 2019 sammenlignet med 2018.  Mens udbudsformen blev anvendt ved 330 af de i alt 4.181 udbud i 2018, gjorde det samme sig kun gældende for 290 af de 4.380 udbud, som blev offentliggjort i løbet af 2019.

Kilde: Dansk Erhverv

Evaluering i gang

Ifølge Dansk Erhverv er det paradoksalt, at det offentlige frem til udbudsreformen i 2016 efterlyste mere fleksible udbudsregler, der gav mulighed for at gå i dialog med markedet og dermed sikre bedre tilbud - efter fire år er det nemlig kun meget få offentlige indkøbere, der benytter sig af de fleksible udbudsformer, mener organisationen.

I øjeblikket et udbudslovet ved at blive evalueret, og regeringen skal sammen med Folketinget fastlægge nye, forbedrede rammer for offentlige indkøb.

Morten Jung efterlyser en kulturforandring i den offentlige sektor, så man i højere grad benytter sig af fleksible udbud. Samtidig foreslår han, at der oprettes flere uddannelser, der specialiserer sig i offentlige indkøb.

"Jeg så gerne, at vi som samfund fik etableret nogle uddannelser i offentligt indkøb, så vi klædte vores indkøbere – både offentlige og private – bedre på og fik højnet niveauet i indkøb helt generelt. Det er, er jeg sikker på,  kunne være til fordel for landet som helhed på sigt," siger Morten Jung.

Han henviser til, at der hvert år bliver købt ind for 380 mia. kr. om året i det offentlige - det er 17 pct. af Danmarks BNP.

"Hvis markedet med de 380 mia. kr. kan være med til at presse på for, at man innoverer ude i virksomhederne – og det gør man jo gennem den her dialog – så kan vi som samfund være med til at fremme innovationen ude i vores virksomheder, og lur mig, om der ikke også kunne være andre lande, der kunne tænke sig at få de innovative produkter, der kan komme ud af det positive samspil mellem det offentlige og det private," siger Morten Jung.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier