PolicyWatch

Økonomer: Dansk økonomi historisk hårdt ramt, men det lysner i horisonten

Det danske BNP har i dette kvartal haft det største fald siden starten af 90'ern

Foto: Miriam Dalsgaard

Den danske økonomi skrumpede i andet kvartal af 2020, da bruttonationalproduktet (BNP) i sæsonkorrigerede tal gik tilbage med 6,9 pct. set i forhold til kvartalet før.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Danmarks Statistik.

Det er det markant største fald, siden opgørelsen af det kvartalsvise nationalregnskab begyndte i starten af 90'erne, oplyser Danmarks Statistik.

Ifølge Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, er mandagens tal værre end ventet, om end der også er tegn på forbedringer.

"Helt som ventet er det både privatforbruget og eksporten, der trækker dansk økonomi ned. Dagens tal er endnu engang en bekræftelse af, at andet kvartal i Danmark på en og samme tid var både forfærdeligt og relativt godt."

"Forfærdeligt fordi andet kvartal vil skrive sig ind i historiebøgerne, som det værste kvartal nogensinde, men relativt godt fordi det i mange andre lande er gået endnu værre. Derfor er tallet i bund og grund positivt," lyder det fra Søren V. Kristensen i en kommentar.

Han hæfter sig dog ved, at den økonomiske nedtur ser ud til at blive relativt kortvarig. Men den økonomiske genopretning har dog mistet lidt af sit momentum hen over sommeren, vurderer han.

"Det kan blandt andet tilskrives stigende smittetal flere steder. Derfor bør man også berede sig på, at vi nok skal helt ind i 2022, før vi igen får en økonomi, der er ligeså stærk, som den var i februar 2020," skriver han.

Allan Sørensen, cheføkonom i DI, ser også, at hjulene i økonomien så småt er kommet op i omdrejninger

"Der er heldigvis kommet lidt mere gang i økonomien igen. Flere nøgletal har vist tegn på øget aktivitet hen over sommeren. Omsætningen i butikkerne er allerede tilbage på et normalt niveau. Eksporten og investeringerne vil være længere tid om at komme sig."

"Genopretningen er i gang, men der åbnes ikke lige så hurtigt op, som der blev lukket ned. Efterspørgslen er fortsat svækket og usikkerheden stor, og det vil sænke genrejsningen af økonomien," fortsætter han.

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier