PolicyWatch

Enhedslisten kræver 15 store naturparker på finansloven

Det er et helt centralt krav fra Enhedslisten til de kommende finanslovsforhandlinger, skriver Altinget.

Foto: Stine Tidsvilde

"Naturen er i en skrækkelig forfatning i Danmark, hvor arter forsvinder i stor stil. Derfor skal der flere penge på finansloven til at lave naturnationalparker," siger miljøordfører Mai Villadsen (EL) til Altinget.

Partiet kræver, at der over fire år bliver afsat i alt 800 millioner til store naturparker - såkaldte naturnationalparker - som placeres rundt om i hele landet. 14 ud af 15 parker er på land og fylder i alt 31.024 hektar, hvilket svarer til 60 procent af Falster.

Målet er at friholde arealerne fra produktion og skabe mere vild natur til gavn for natur og biodiversitet, der er i hastig tilbagegang. Blandt forslagene til parker er Hantsholm Vildmark i Nordjylland, Filsø og Kærgård Klitplantage i Vestjylland samt Melby Overdrev og Tidsvildehegn i Nordsjælland.

Den sidste naturnationalpark skal etableres i Øresund, som skal gøres fri for fiskeri, bundtrawl og råstofindvindning. Danmark Naturfredningsforening roser forslaget.

”Det er supervigtigt, at der kommer flere penge til naturen. Naturen har brug for, at vi kommer i gang nu,” siger afdelingschef, Morten Pedersen.

Socialdemokratiet lovede før valget, at der skal etableres 15 naturnationalparker i Danmark, og siden regeringen trådte til, er der kommet to af slagsen. Socialdemokratiet vil dog ikke love, at naturen skal prioriteres højere, end de 50 millioner som regeringen har lagt op til.

”Det er et sympatisk forslag, som vi ser frem til at drøfte med Enhedslisten. Naturbeskyttelse, vild natur og biodiversitet er noget, der også ligger Socialdemokratiet på sinde. Men det er klart, at pengene skal passe, og vi må veje det op mod andre prioriteter,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Både SF og Radikale bakker Enhedslisten op i, at der er brug for flere penge til naturen. Ingen af partierne har dog gjort op, hvor meget der er behov for.

Radikal leder kræver kursskifte for at stemme for finanslov

DR: Videreførelse af P6 og P8 kræver både streg over nedskæringer og flere penge 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier