PolicyWatch

EU-lande skal gøre sig klar til coronavaccine

EU-Kommissionen opfordrer nu EU’s medlemslande til at tage de nødvendige forholdsregler så en coronavaccine kan komme ud og i brug hurtigst muligt den dag, den godkendes.

EU's sundhedskommissær Stella Kyriakides (t.h.) afleverede torsdag middag sammen med sin kommissærkollega, Magaritas Schinas, en besked til EU's stats- og regeringsledere, der mødes senere på dagen, om hvordan de mener, at landene skal forberede sig til den dag, der ligger en vaccine mod covid-19. Foto: Olivier Hoslet/AFP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

I EU har man indgået forhåndsaftaler om køb af fremtidige vaccinedoser mod covid-19 tre medicinalselskaber indtil nu, og man forhandler i øjeblikket tre andre, i håbet om, at være klar, når et af selskaberne forhåbentlig kan melde ud, at der nu ligger en brugbar vaccine.

Derfor er det nu også tid til at EU’s medlemslande gør sig klar til hurtigt at kunne tage en sådan i brug, så snart den er der, så folkesundhedskrisen kan løses, lyder det fra EU-Kommissionen, der derfor torsdag ridsede op i et 16 siders langt notat, hvordan landene skal forholde sig forhold til at få en vaccine i brug, og hvordan man i deres optik får den mest effektive vaccinestrategi.

"Vi skal alle sammen forberede os på næste skridt. Vaccinen vil ikke være en mirakelkur, men den vil spille en central rolle i indsatsen for at redde liv og dæmme op for pandemien. Og når og hvis en sikker og effektiv vaccine ligger klar, må vi være parat til at tage den i brug hurtigst muligt," lød det fra sundhedskommissær Stella Kyriakides, da hun præsenterede Kommissionens tanker.

Vigtigt med tillid

EU-landene skal blandt andet allerede nu begynde at sikre, at de har den fornødne kapacitet hos vaccinationstjenesterne til at administrere en vaccine. Hvilket også indebærer kvalificeret personale, medicinsk udstyr og personlige værnemidler.

Der skal være nem og prismæssigt overkommelig adgang til vacciner for målgrupperne. Landene skal sikre, at der kan tages ordentlig hånd om vaccinerne i forhold til opbevaring og transportbehov. Der skal derfor være både tilstrækkelig lagerkapacitet og kølebehov.

Samtidig er noget af det vigtigste, at medlemslandene sørger for at kommunikere helt klart om fordelene og risiciene ved en vaccine men også om betydningen af den. Der skal opbygges tillid i befolkningen, så man sikrer, at folk rent faktisk vil lade sig vaccinere.

"Det er ikke vacciner, men vaccinationer, der redder liv," som Stella Kyriakides understregede på pressemødet.

De prioriterede grupper

Kommissionen peger også på, hvem man mener, der skal prioriteres, den dag, der ligger en vaccine.

Uden at ville prioritere en gruppe frem for en anden, mener Kommissionen, at det er sundheds- og plejepersonale, personer over 60 år, personer i højrisikogruppen, arbejdstagere, der varetager kritiske funktioner, personer der af en eller anden grund ikke kan holde fysisk afstand og ugunstigt stillede socioøkonomiske grupper, der skal stå først i køen.

Til andre gælder det om stadig at holde fysisk afstand og tilpasse deres arbejdsmiljøer, så der er sikkert at være, indtil en vaccine kan komme mere bredt ud.

På dagsordenen hos toppen

Kommissionen fremlagde sit udspil torsdag middag med direkte adresse til EU’s stats- og regeringsledere mødes torsdag eftermiddag til topmøde.

EU-toppen skal snakke covid-19, herunder vaccinedistribution og måske også teststrategi fredag formiddag

I de foreløbige konklusioner fra topmødet, som MedWatch har set, står der blandt andet om en vaccine, at stats- og regeringslederne "gentager behovet for en robust godkendelses- og overvågningsproces, opbygningen af en vaccinationskapacitet i EU og fair og overkommelig adgang til vaccinen."

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier