Nye restriktioner: Skærpede tiltag for at undgå trængsel i julehandlen

Over hele landet skærpes indsatsen for at undgå trængsel i butikker og storcentre for at stoppe smitterisikoen. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.
Myndighederne skærper således kravene til skiltning af hvor mange kunder der må være i butikkerne, og der indføres desuden ensretning af kunderne i butikker over 2000 kvadratmeter. Kunder opfordres til at lade familien blive hjemme i julehandlen og kun møde en op af gangen. De skærpede restriktioner gælder fra 7. december og indtil 2. januar.
Restriktionerne i detailhandlen i hele landet kommer i forbindelse med en målrettet indsats i 17 kommuner omkring København, hvor der sættes ind med flere tests, smitteopsporing og anbefalinger om at arbejde hjemme og begrænsning af omgangskredsen.
Kommunerne er Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre, Vallensbæk, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, København, Lyngby-Taarbæk og Tårnby.
Fokus er rettet mod de unge efter at smittetallene er steget i de berørte kommuner. Således er 26 pct. af de smittede i København unge.
"I dag har Københavns Kommune den hidtil højeste 7-dages incidens. Smitten er i stigning. Det er bekymrende. Derfor præsenterer vi en række målrettede tiltag, der vil gælde for 17 kommuner," siger Magnus Heunicke på pressemødet.
Statsminister advarer om flere tiltag
Og der vil komme endnu flere restriktioner, hvis ikke det lykkedes at stoppe stigningen i smitten i området, skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook.
"Smittetallene er bekymrende høje. Og niveauet særligt i hovedstadsområdet er for højt. Derfor indføres nu skærpede tiltag i 17 kommuner. Sundhedsmyndighederne følger tallene meget tæt de kommende dage. Hvis ikke det er nok, er vi klar til at gå videre," skriver statsministeren.
Mette Frederiksen fortsætter i opdateringen med at sige, at de næste par måneder vil kræve en indsats fra alle borgere.
I hovedstadsområdet opfordres offentlige og private arbejdsgivere i de nævnte kommuner "kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette."
Forundring
Dansk Erhverv kommenterer ikke på den opfordring til hjemmearbejde i en reaktion på de nye tiltag. Men på organisationens hjemmeside skriver DE, at man "undrer sig over, at der igen pålægges nye restriktioner i detailhandlen, da vi har ikke set evidens for, at der er et problem her."
Adm. direktør Brian Mikkelsen siger:
”Detailhandlen har allerede gjort og gør meget for at sikre en tryg oplevelse for ansatte og kunder. Vi har lige afviklet årets travleste dag, nemlig Black Friday. Det er sket med stor tilfredshed efter de gældende regler, derfor er det en skam, at der nu skal strammes yderligere op. Branchen har ydet en stor indsats for at sikre kunderne en tryg og sikker indkøbsoplevelse. Det vil de selvfølgelig fortsætte med."
I meddelelsen hedder det videre, at "på den baggrund kan det være svært at forstå, hvorfor det skulle være nødvendigt med yderligere restriktioner. Især når man tager i betragtning, at der ikke er påvist noget reelt smitteudbrud med udgangspunkt i detailhandlen, som kan begrunde yderligere restriktioner."
"Fremadrettet foreslår Dansk Erhverv, at regeringen i samarbejde med private iværksætter et ekstra, landsdækkende initiativ med støtte fra SSI og Sundhedsstyrelsen, hvor testkapaciteten i det offentlige sundhedsvæsen i en periode suppleres med screeninger foretaget af private operatører med Covid-19 antigen test og andre kviktest. Det kunne for eksempel ske på efterskoler, ungdomsuddannelser, højskoler og andre steder, hvor der er samlet mange," hedder det.