PolicyWatch

Debat: Lad de offentlige indkøb kickstarte dansk økonomi

På trods af regeringens nye stimuli-pakke, er der stadig en lavt hængende frugt, som kan plukkes i forbindelse med en økonomisk genstart af dansk økonomi, skriver Morten Jung, markedschef i Dansk Erhverv i dette debatindlæg.

Foto: Dansk Erhverv/PR

Selvom der lurer et forsigtigt håb om en snarlig ende på Covid-19, bør den delvise nedlukning af Danmark sætte gang i debatten hvordan vi får gang i dansk økonomi.

På trods af regeringens nye stimuli-pakke, er der overraskende nok stadig en lavt hængende frugt, som med fordel vil kunne plukkes i forbindelse med en økonomisk genstart af dansk økonomi.

Den lavt hængende frugt er i dette tilfælde det offentlige indkøb. Hvert år køber det offentlige ind for 380 mia. kr. hvilket i 2019 svarede til hele 17 % af vores BNP.

De 380 mia. kr. udgør samtidig et markant større beløb end, hvad der indtil videre er udbetalt til hjælpepakker under coronakrisen. Den store forskel er imidlertid, at de offentlige indkøb - i modsætning til corona-hjælpepakkerne - er en årlig tilbagevendende begivenhed, der både i dette corona-år og mange år fremover, kan sætte skub i dansk økonomi.

Øget markedsprøvning skal understøtte den private omsætning

Den helt centrale udfordring i forhold til at bruge den offentlige indkøbsmuskel til at genstarte den danske økonomi ligger i, at det desværre kun er ca. hver fjerde af de såkaldt konkurrenceegnede opgaver, som kommunerne og regionerne lader de private virksomheder konkurrere om.

Det burde være en meget større andel af de konkurrenceegnede opgaver, der blev prøvet på markedet. I min optik er dette et oplagt område at sætte ind på for at understøtte omsætningen i det private erhvervsliv i efter-corona-tiden.

Vær ikke bange for at stille krav

Det er vigtigt at understrege, at det er det offentlige selv, der stiller kravene til leverancen, når en opgave udbydes. Det kunne f.eks. være grønne krav, der tvinger virksomhederne til at konkurrere på deres bæredygtighed og miljøvenlighed.

På den måde kan offentlige opgaver løses på en grønnere måde samtidig med, at de private virksomheder presser hinanden til at tage innovative metoder i brug.

Måske kan det føre til øget eksport til gavn for os alle. Og netop dette forhold er endnu en grund til, at det offentlige skal udbyde flere opgaver til det private, for det offentlige hverken kan eller må eksportere løsninger, den mulighed er forbeholdt private virksomheder.

Gennem øget konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver, kan vi både få gang i økonomien og måske sætte gang i et langvarigt eksporteventyr, der kan generere indtægter til landet og dermed finansiering af vores velfærdssamfund.”

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier