PolicyWatch

Corona og Brexit bekymrer danske topledere – men vaccine giver håb i horisonten

84 procent af de danske eksportvirksomheder forventer, at corona vil ramme deres eksport i den nærmeste fremtid, men udsigten til en vaccine giver forsigtig optimisme blandt lederne i de danske eksportvirksomheder.

Foto: POOL/REUTERS / X80003

Coronakrisen er den altoverskyggende akilleshæl, når danske topchefer bliver spurt til eksportudsigterne i den nærmeste fremtid

Det viser Eksportbarometret, der hvert kvartal giver en indikator på, hvordan det går med dansk eksport. trods coronakrisen er der dog optimisme at spore, lyder det fra cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.

”Barometret viser samlet set et nøgletal på 53. Det tal er kalkuleret ud fra et Diffusion Index, der går fra 0 til 100, og hvor 50 er uændret i forhold til udviklingen i eksporten. Det tyder altså på en forsigtig optimisme blandt de ca. 200 adspurgte eksportvirksomheder. Og det skyldes ikke mindst vaccine-udsigterne,” udtaler Niels Rønholt i en pressemeddelelse fra Danish Export Association.  

Corona skaber mere bekymring end brexit

I den første undersøgelse er virksomhederne blandt andet blevet spurgt til aktuelle begivenheder som brexit og corona. Rapporten viser, at 84 procent forventer, at corona vil få indvirkning på deres eksport i den nærmeste fremtid, hvoraf kun 36 procent af eksportvirksomhederne forventer, at brexit kommer til at påvirke eksporten, fremgår det af pressemeddelelsen.  

”Corona ramte europæisk økonomi som en orkan, hvor brexit nok nærmere bliver en mild storm i det store billede. Det afspejler rapporten. For virksomheder, der eksporterer rigtig meget til Storbritannien, har brexit selvfølgelig stor betydning,” siger Niels Rønholt.

Knap 10 procent af dansk eksport går til Storbritannien, hvilket gør landet til det 4. største eksportmarked for Danmark efter Tyskland, USA og Sverige.

Biden kan styrke eksporten

Rapporten viser også, at de adspurgte eksportvirksomheder forventer en vis positiv effekt på eksporten, når Joe Biden overtager det amerikanske præsidentembede i januar 2021.

”Eksportvirksomhederne forventer, at valget af Joe Biden vil forbedre deres eksport. Det bunder med stor sandsynlighed i, at vi med Joe Biden må forvente, at der ikke kommer en ny eskalering af handelskrigen mellem USA og Kina, og at han ikke har i sinde at presse på for nye handelsstridigheder med EU,” forklarer Niels Rønholt.

Til gengæld kan den svækkede dollarkurs tage lidt vind ud af sejlene for de danske eksportvirksomheder, forventer Niels Rønholt.

”Dollaren er siden foråret faldet med 10 procent over for den danske krone, og det har gjort det sværere for danske virksomheder at konkurrere på det amerikanske marked,” forklarer Niels Rønholt og pointerer, at dollaren endda godt kan falde yderligere i 2021, da den amerikanske centralbank holder renten meget lavt i USA”

”Afregner du din eksport i dollar, slår det direkte igennem som lavere indtægter i kroner, når dollaren falder, medmindre du har afdækket din valutakursrisiko på forhånd. Alternativt kan du selvfølgelig sætte dine priser op, men så åbner du døren for konkurrenter,” lyder det fra Niels Rønholt.    

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier