PolicyWatch

Halvdelen af eksport til Storbritannien stadig plaget af stor usikkerhed

Juleaftensdag faldt Brexit-aftalen på plads efter lange, hårde forhandlinger, men der er stadig mange ubekendte i aftalen, og det kan få store konsekvenser for dansk eksport.

Brexitaftalen træder i kraft 1. januar, og danske virksomheder har milliarder på spil. | Foto: POOL/REUTERS / X80003

Brexitaftalen kan få konsekvenser for dansk eksport for et tocifret milliardbeløb.

Det skriver Børsen.

Det skyldes, at handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien kun sikrer varehandel og ikke tjenestehandlen mellem de to parter. Sidste år eksporterede danske virksomheder tjenestehandel for 54 milliarder kroner – svarende til 48 pct. af vores samlede eksport til Storbritannien.

Aftalen betyder, at der ikke er fri bevægelighed, og at faglige kvalifikationer ikke automatisk accepteres, hvilket får konsekvenser for blandt andet ingeniører, arkitekter, it-folk og rederier.

"Det er uklart, hvad man helt præcis må og ikke må, og hvor meget briterne vil håndhæve. Vi ved det reelt ikke," fortæller Lasse Hamilton Heidemann, der er EU-chef i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv til Børsen.

Britisk regering ser nye muligheder for finanssektoren

Handelsaftale offentliggjort fem dage før briternes udtræden af EU 

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier