PolicyWatch

Danskerne ligger inde med flere kontanter end nogensinde

Danskernes mængde af kontanter er historisk stor i 2020. Nu advarer eksperter og en storbank om stigende problemer med en stor sort økonomi.

"Der er jeg bare nødt til at sige, at det ikke matcher den almindelige danskers adfærd. Så nogen har endog meget store beholdninger af kontanter, som formentlig slet ikke når bankerne, men bare cirkulerer rundt i en sort økonomi," siger Nordea-chef Anita Nedergaard til Finans. | Foto: Thomas Borberg

Ifølge tal fra Nationalbanken ligger danskernes mængde af kontanter i et historisk højt niveau i 2020, hvilket nu får eksperter og storbanken Nordea til at advare om stigende problemer med en stor sort økonomi, skriver Finans.

Den samlede kontantbeholdning rundede i år 73 mia. kr., hvilket svarer til 12.565 kr. pr. dansker, og det er et rekordstort beløb, selvom danskerne også forbruger betalingskort og digitale betalingsapps som for eksempel Mobilepay.

Men den generelle dansker har ikke behov for så mange kontanter, lyder det både fra tidl. departementschef for Skatteministeriet, professor og Nordeas chef for bekæmpelse af hvidvask, Anita Nedergaard:

"Der er jeg bare nødt til at sige, at det ikke matcher den almindelige danskers adfærd. Så nogen har endog meget store beholdninger af kontanter, som formentlig slet ikke når bankerne, men bare cirkulerer rundt i en sort økonomi," siger Anita Nedergaard til Finans.

Ifølge Nationalbankens seneste opgørelse over seddelfordelingen, var der så mange tusind- og femhundredekronesedler i omløb, at det i gennemsnit svarede til mere end 8.000 kr. per dansker.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch)

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier