PolicyWatch

Tusindvis kom i job før omfattende nedlukning

For sjette måned i træk steg antallet af lønmodtagere i Danmark i november. Tallene er fra før nedlukningen.

Foto: Mathias Svold/ERH

Der var fremgang på det danske arbejdsmarked før den delvise nedlukning af samfundet i december.

I november blev der således skabt 3100 job. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det var sjette måned i træk med fremgang på arbejdsmarkedet efter en brat nedtur i foråret under den første nedlukning.

Det er primært flere job inden for det offentlige, som trækker beskæftigelsen op.

- Det er et rigtig kraftigt comeback, som arbejdsmarkedet har været inde i det sidste halve år, og det betyder, at vi næsten er kravlet op af krateret fra foråret sidste år, siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Men det skal ses i sammenhæng med, at vi er startet 2021 i gå-tempo på arbejdsmarkedet på grund af nedlukningen, siger han.

Der var størst fremgang inden for sundhedsvæsenet, hvor der kom 2800 flere i job, mens den største tilbagegang var i restaurationsbranchen, hvor antallet af lønmodtagere faldt med 4500.

Med den samlede stigning i november er antallet af lønmodtagere faldet med 21.000, når man sammenligner med februar sidste år - tiden før coronaudbruddet.

Tallene for november kan allerede synes en smule forældede, da Danmark i store dele af december og januar har været delvist nedlukket.

Antallet af ledige - der ikke må forveksles med beskæftigelsen - er steget med knap 12.000 siden midten af december. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Det er dog normalt, at der er flere ledige i januar. Under coronakrisen - fra 9. marts 2020 og frem - er ledighedskøen vokset med 40.000.

- Når vi ser på smitteudviklingen og restriktionerne, så burde det give et tilbageslag for økonomien og arbejdsmarkedet, men ikke så voldsomt som under første nedlukning.

- Der har været en stigning i ledigheden i januar, hvilket ikke er unormalt, og den merledighed, vi har set, har ikke været voldsom, siger Jeppe Juul Borre.

- Både myndigheder, virksomheder og forbrugere er blevet bedre til at håndtere krisen. Vi er mere trygge i samfundet end i foråret, siger han.

Jeppe Juul Borre forventer, at der i 2021 vil komme en gradvis bedring på arbejdsmarkedet og i dansk økonomi, i takt med at vaccinerne bliver rullet ud, og samfundet kan åbne igen.

- Coronaen vil slippet grebet om samfundet, og det vil få forbrugerne til at bruge flere penge, siger han.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier