PolicyWatch

Blå partier savner dokumentation for ny nedlukning

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige efterlyser dokumentation for, at det er nødvendigt at fastholde den omfattende samfundsnedlukning i hele februar. De Konservative bakker restriktionerne op.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Regeringens beslutning om at forlænge de omfattende coronarestriktioner fik torsdag aften en hård medfart fra store dele af erhvervslivet.

”Regeringen har ikke skyggen af dokumentation for, at man smitter mere i butikker. Jeg er meget skuffet og uforstående over for beslutningen,” lød det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, til Berlingske.

Også på Christiansborg er flere partier utilfredse med det manglende indblik i dokumentationen bag regeringens beslutning.

”Vores erhvervsordfører har spurgt ind til muligheden for at genåbne små butikker: I Bilka står man på nakken af hinanden, men tager du ud i en landsby med en tøjforretning, hvor der måske er maks. fem kunder inde i forretningen, så er der også lukket. Sådan nogle ting kan vi ikke se logikken i. Hvis man så kom med en sikkerhedsvurdering på, hvorfor det ikke er forsvarligt, så kunne vi måske forstå det, men det får vi ikke,” siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører i Dansk Folkeparti.

Samme melding kommer Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen:

”Lige siden august har jeg forsøgt at råbe op om, hvor er de her estimater? Hvor er dokumentationen for de nedlukninger, man har valgt at lave?”

Savner svar

Som følge af den nuværende epidemilov behøver regeringen ikke flertal i Folketinget for at gennemføre restriktioner, men det gør ikke frustrationerne blandt de blå partier mindre.

”Vi har ikke nok dokumentation. Allerede sidst i december spurgte jeg eksempelvis ind til efterskolerne, fordi vi fik den her risikovurdering fra myndighederne, og der kunne vi se, at efterskoler, som jeg adspurgte direkte, de lå inde under 10. klasserne og ungdomsuddannelserne."

"Men det kan jo overhovedet ikke sammenlignes med efterskolerne, hvor man er lukket inde sammen med andre i en boble. Der er overhovedet ikke taget en risikovurdering på det, så hvordan skal vi kunne synes, at det er i orden, hvis ikke vi har en forklaring på det,” spørger Liselott Blix.

Hun fortsætter:  

”En anden ting, jeg kunne tænke mig at vide, er, hvad grunden er til, at en massør, der masserer ømme rygge og skuldre hos folk, der har problemer, ikke kan holde åbnet, mens en fysioterapeut godt kan. Hvad er forskellen?” siger sundhedsordføreren, der nu vil stille spørgsmål til sundhedsministeren i folketingssalen.  

DF’eren får opbakning fra Lars Boje Mathiesen. Han undrer sig særligt over beslutningen om, at sende de mindste børn hjem fra skolerne.

”Lige præcis skoleområdet er måske et af de bedst belyste områder, vi overhovedet har omkring det her. Der ligger talrige rapporter, som siger, at da man lukkede skolerne ned i foråret, var det reelt set en fejl. Så jeg mangler ganske enkelt dokumentation, for det man har gjort,” siger Lars Boje Mathisen.

Hvad sker der, når du beder om dokumentation for de beslutninger, der bliver truffet?

”Det har de jo ikke. Så får man det samme standardsvar om, at det er en samlet vurdering af alle elementer, folkesundhed og et forsigtighedsprincip. Men det er jo ikke et validt argument. Det er jo udenomssnak.”

Lars Boje Mathiesen vil dog ikke selv pege på områder, som han gerne så genåbnet med det samme.

”Det kan jeg jo ikke sige, for så falder jeg jo i nøjagtigt den samme gryde, som de andre gør, fordi der ikke er nogen dokumentation på noget som helst af det,” siger han.

K bakker restriktioner op

Hos De Konservative bakker man til gengæld op om regeringens beslutning om at forlænge restriktionerne.  

”Nu er det jo sundhedsmyndighedernes anbefaling, og det er udgangspunktet for os. Det næste er, at det understøttes af udviklingen i den britiske mutation. Da man begyndte at beskæftige sig med den, talte man om, hvor den ville være henne i midten af februar, og som jeg lige fornemmer det, så følger den faktisk den kurve til trods for, at vi jo har lukket så markant ned, som vi har,” siger Per Larsen, der er sundhedsordfører hos De Konservative.

Vil det sige, at I bakker fuldstændigt op om forlængelsen af alle de her restriktioner i tre uger foreløbigt?

”Det gør vi, men vi håber selvfølgelig også på, at vi kan åbne noget før, for kontakttallene er på vej ned, og smittetallene er på vej ned. ”


Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier