PolicyWatch

Radikale afviser forslag fra V og K: Snak om regional genåbning er præmatur

I blå blok tales der om at lette restriktionerne i de områder af landet, hvor smitten er lavest, men det er for tidligt at tage hul på den diskussion, mener Stinus Lindgreen, der er sundhedsordfører hos De Radikale.

Foto: Jens Dresling

Den hårde nedlukning, som Danmark i over en måned har været underlagt, betyder, at smitten med covid-19 er faldet markant, og i 14 kommuner er under 20 per 100.000 indbyggere smittede med corona.

Det har fået Venstre og Konservative til at tale for en delvis lettelse af restriktionerne i de områder af landet, hvor smitten er lavest.

”Der hvor vi er langt nede, synes jeg bestemt, at vi godt kan åbne lidt. Forretningerne styrtbløder og kigger ind i konkurs. Derfor er det væsentligt, at de får mulighed for at komme i gang igen, der hvor smitten er lav, siger sundhedsordfører for De Konservative Per Larsen til Ritzau.

De Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen mener dog, at diskussionen er præmatur.

”Jeg ville i hvert fald være varsom med det lige nu. Nu har vi lige åbnet for de små klasser i dag, så vi er nødt til lige at vente og se, hvad der sker med smittetrykket i de næste par uger, før vi gør mere. Det er i hvert fald udgangspunktet.”

”Det er klart, at vi er også interesseret i at åbne op så hurtigt som muligt, men det er bare vigtigt, at vi gør det på en fornuftig måde. Nu har vi kæmpet i måneder og fået smitten ned, og så skal altså ikke miste kontrollen, fordi vi bare åbner op med hovedet under armen,” siger Stinus Lindgreen.  

For mig at se, så er det her den sidste nedlukning, vi skal have. Vi skal ikke lukke ned igen. Det betyder også, at vi skal åbne på en måde, hvor vi stadigvæk bevarer kontrollen.

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører i Radikale Venstre.

Han understreger, at yderligere genåbning af samfundet skal hvile på et solidt sundhedsfagligt grundlag, og at Folketinget i øjeblikket afventer nye  beregninger fra SSI.

”SSI er i de her dage ved at regne på konsekvenserne af forskellige scenarier. Det vil jeg godt lige vente på, så vi får det her gjort på en saglig forsvarlig måde og ikke ligesom i sommer med alle mulige ting til højre og venstre, for så mister vi altså kontrollen, og det vil være det dummeste.

Så det er en præmatur diskussion i dine øjne?

”Det synes jeg, at det er. Vi er nødt til at have et ordentligt fundament at stå på. For mig at se, så er det her den sidste nedlukning, vi skal have. Vi skal ikke lukke ned igen. Det betyder også, at vi skal åbne på en måde, hvor vi stadigvæk bevarer kontrollen,” siger Stinus Lindgreen og tilføjer:  

”Vi kan spørge SSI, hvad de mener om det her, men man skal bare huske, at smitten ikke overholder landegrænser og heller ikke kommunegrænser, så derfor skal vi passe på, hvad det er, vi åbner op, så vi ikke pludselig har spredning på tværs af landet.”

Statsminister Mette Frederiksen sagde mandag morgen i forbindelse med et skolebesøg i Ljere, at det er uvist, hvornår, at de ældre elever kan komme i skole.

”Det er på grund af den britiske mutation, der vinder frem. Selv om tallene på overfladen ser gode ud i Danmark, så ligger den britiske mutation og ulmer lige neden under og er snart den dominerende. Derfor kan vi ikke lave en større genåbning af Danmark, selv om vi selvfølgelig gerne vil det,” lød det fra statsministeren.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier