PolicyWatch

Debat: Rengøringsbranchen har bekæmpet Covid-19 i et år. Lad os dele vores erfaringer i en genåbningsplan

Debatten om genåbningsplaner er i gang. Ønskelisterne er lange, og vi skal fortsat holde kontakttallet i bund. Derfor er det afgørende, at en forsigtig genåbning har maksimalt fokus på øget rengøring og god hygiejne. Danske Service opfordrer regeringen til at tage rengøringsbranchens erfaringer fra et år med en global epidemi med i en genåbningsplan.

Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

På trods af et år med både delvise og fuldstændige nedlukninger har rengøringsbranchen trofast og utrætteligt bekæmpet smittespredning af Covid-19. Der er blevet gjort rent på daginstitutioner, plejehjem, folkeskoler, kommunale bygninger, i erhvervslokaler og på Covid-19-testcentre. Erfaringerne er mange, og derfor er det fornuftigt at tage rengøringsbranchen med på råd, når regeringen og ekspertgrupperne skal udarbejde en mere konkret genåbningsplan.

Regeringens eksperter regner i disse dage på en forsvarlig genåbning. Det er selvfølgelig positivt, men en forudsætning for en forsvarlig genåbning er dog også, at vi prioriterer et kvalitetsløft i rengøring på offentlige institutioner, så de ansatte kan møde trygt på arbejde, sende eleverne sikkert afsted i skole og besøge farmor med ro i maven.

Det er positivt, at en genåbning efterhånden ikke ligger længere ude i fremtiden, end at vi kan skimte den.  Men det styrker så meget desto mere behovet for at tage rengøringsbranchens erfaringer med på råd allerede nu, da det kan få afgørende betydning for, at vi får succes med en ny genåbning af samfundet.

Genåbning og rengøring går hånd i hånd

En af Danmarks økonomiske vismænd, Michael Svarer, har bl.a. foreslået, at næste skridt i en genåbningsplan er at lukke op for butikkerne. Det er fornuftigt ud fra et økonomisk perspektiv, men det kræver samtidig også, at vi kan stå på mål for, at rengøringen og hygiejnen er af en vis kvalitet. Her kunne det bl.a. være relevant at tage rengøringsbranchen med på råd, da vi har den fornødne viden om, hvordan man både kan måle antallet af bakterier i kurve og vogne, vurdere frekvensen af rengøring alt efter antallet af kunder, typen af butik og kvadratmeter.

Rengøring af ordentlig kvalitet og god hygiejne er ikke kun en fordel i sig selv, fordi det holder os sunde og raske. Det er også fornuftigt for at skabe øget trivsel, tryghed og sikkerhed. Under nedlukningen har rengøringsbranchen oplevet en øget efterspørgsel på services, og flere efterspørger ”corona-tiltag” med ekstra afspritning og øget frekvens. Det er isoleret set positivt rent økonomisk for branchen, men god rengøring sikrer også, at vi med tryghed kan mødet op i det enkelte kontorfællesskab eller den lokale daginstitution, når vi sender vores børn afsted eller for en gangs skyld tager på arbejde.

Det samme gør sig gældende i en snarlig genåbning. Vi ved, at smittetallene har risiko for at stige, når vi gradvist åbner op for samfundet igen. For at bringe smittetallene ned og forebygge spredning, er det derfor afgørende, at den gode hygiejne fortsætter – også når gågadens lukkede skodder er skiftet ud med åbne døre.

Genåbning og rengøring går hånd i hånd. Derfor er det Danske Services opfordring, at regeringen allerede nu tager en konstruktiv og vedholdende dialog med rengøringsbranchen om, hvordan vi kan bidrage til at skabe trygge rammer i en hverdag, hvor vi skal lære at leve med Covid-19.

Mere fra PolicyWatch

Historisk FDA-afgørelse om substitution af langtidsvirkende insulin

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har onsdag godkendt, at brugere af det langtidsvirkende insulin Lantus fra Sanofi kan få udleveret det langtidsvirkende insulin Semglee fra Mylan, uden først at få udskrevet en specifik recept på Semglee hos lægen. Sydbank-analytiker vurderer dog ikke, at det får stor betydning for Novo Nordisk.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier