PolicyWatch

Nedlukkede brancher kritiserer timingen af indefrosne feriepenge

Tirsdag vedtog et flertal i Folketinget, at de resterende indefrosne feriepenge kan udbetales om ganske få uger. Udbetalingen burde i højere grad følge genåbningen af samfundet, lyder det fra nedlukkede brancher.

I Horesta ærgrer man sig over, at udbetalingen af feriepenge ikke følges ad med genåbningen af den hårdt presse restaurationsbranche. | Foto: Tobias Nørgaard Pedersen/PULS

Om få uger kan de resterende to uger af danskernes indefrosne feriepenge udbetales og sætte skub i en forbrugsfest, der skal få gang i samfundet og komme de coronaramte virksomheder til gode.

Det står klart, efter et flertal i Folketinget tirsdag stemte et lovforslag igennem, der gør det muligt at få udbetalt pengene i slutningen af denne måned.

Men alt imens mange danskere kan se frem til udbetalingen, føler man sig forbigået i de brancher, der fortsat er nedlukkede. Her vil pengene ikke gøre den store gavn, lyder det.

Direktør i Horesta Katia Østergaard kalder det »sindssygt ærgerligt«, at man ikke udskød udbetalingen, så det kunne følges ad med genåbningen af den hårdt pressede restaurationsbranche.

»Vi synes, at det burde koordineres, så det fulgte genåbningen af oplevelseserhvervet. Det er ingen tvivl om, at det er dem, der har været hårdest ramt. Der er virkelig brug for at tage nogle initiativer her, og det havde da været oplagt at foretage en udskydning af udbetalingen,« siger Katia Østergaard.

Spørger man forbrugerne, tyder det også på, restaurationsbranchen vil gå glip af pengene.

Ifølge en rundspørge, som Epinion har foretaget blandt mere end 1.054 medlemmer af HK Privat, svarer 27 pct. af de adspurgte, at de vil bruge de udbetalte feriepenge på større projekter som boligkøb, istandsættelse og lign.

Kun 13 pct. forventer at bruge dem på ting som restaurantbesøg, rejser og anden underholdning.

»Tallene taler sit eget sprog. Pengene vil blive brugt på erhverv, som rent faktisk har et kæmpe opsving lige nu. Det under jeg dem, men vi står med den branche, der er hårdest ramt med konkurser og skrantende økonomi,« siger Katia Østergaard.

Også i rejsebranchen ærgrer man sig over beslutningen om at lade danskerne få fingrene i de resterende feriepenge, mens der stadig er lukket ned for rejser i store dele af verden.

Ifølge Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, gentager man nu fejlen fra efteråret, da danskerne kunne hæve den første runde af de indefrosne feriepenge.

»Det kan godt være, at man vil have en ny vaskemaskine eller en ny carport, men når vi nu lige netop i vores branche er presset, så synes jeg, at det havde været bedre timing, hvis pengene blev udbetalt, når man igen må rejse,« siger han.

Ikke kun skidt nyt

Når danskerne om to uger kan se frem til at få udbetalt de resterende feriepenge, er det forventeligt, at dem, der holder åbent, også er dem, der vil få mest gavn af en øget købelyst, forklarer privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm.

»Jeg kan godt forstå den her utilfredshed, for der er ikke nogen tvivl om, at de her brancher ville få mere ud af det, hvis man ventede lidt. Der er jo en gruppe af forbrugere, som går direkte ud og bruger pengene med det samme, de bliver udbetalt,« siger hun.

Men selvom rejse- og restaurationsbranchen med al sandsynlighed ikke vil se en gevinst fra førstedagen, når feriepengene lander hos danskerne, forventer Louise Aggerstrøm, at en del af penge vil blive lagt til side.

Og det er her, at de kan vise sig at komme restaurations- og rejsebranchen til gode, hvis forbrugerne kan se, at en yderligere genåbning ligger et par uger fremme, vurderer hun.

Svært at tilrettelægge

Hvorvidt udbetalingen af feriepengene kunne tilrettelægges anderledes, så de til en vis grad fulgte genåbningen af bl.a. de nedlukkede brancher, er ifølge Louise Aggerstrøm svært at tilrettelægge.

»Jeg tror ikke, at det i praksis kan times, så det passer ned på ugeniveau. Men det gode er jo, at mange af de her penge vil blive lagt til side og ikke vil blive brugt i løbet af den første uge,« siger Louise Aggerstrøm.

Professor i økonomi på Københavns Universitet, Claus Thustrup Kreiner, vurderer også, at det er en »svær balancegang«, når det kommer til timingen af feriepengene.

»Skal man vente på, at det sidste genåbner, før man frigiver de her penge? Det er heller ikke hensigtsmæssigt, for så kan vi risikere at vente i lang tid,« siger Claus Thustrup Kreiner.

»Nu er der nogle brancher, der gerne så, at penge blev holdt lidt endnu. Men vi ved ikke, hvornår de åbner, og det er jo heller ikke sådan, at pengene bliver brugt fra første dag, de bliver udbetalt. Jeg tror, at de bliver spredt jævnt ud over året, og så skal de nok komme de sektorer til gode, som åbner lidt senere,« siger han.

Claus Thustrup Kreiner mener som udgangspunkt dog, at ville det være ideelt, at feriepengene kom i spil, når der er åbnet mere for samfundet, og folk kan få muligheden for at bruge dem.

»Jo mere økonomien er lukket ned, jo bedre er det at vente. Hensigten er jo at stimulere økonomien,« siger Claus Thustrup Kreiner.

Håber på gemte penge

I rejsebranchen er håbet, at danskerne holder igen med købelysten, når de resterende feriepenge udbetales i slutningen af måneden.

»Måske købte man en vaskemaskine forrige gang, og derfor vil gemme penge til at rejse den her gang, men det ved vi jo ikke,« siger Lars Thykier.

Hos Horesta så man gerne, at der nu blev igangsat andre initiativer, der kan hjælpe de nedlukkede restauranter og hoteller. Her foreslår man bl.a. en markant nedsættelse af momsen, samt indførelse af et fradrag til alle danskere for forbrug på oplevelser

»Ligeledes skal der gives fradrag for virksomheder, som holder møder, middage og overnatter på hoteller eller afvikler arrangementer i messecentrene,« siger Katia Østergaard.

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier