PolicyWatch

Nationalbanken ser nu mindre økonomisk vækst i år

Lavt aktivitetsniveau betyder, at der nu ventes en bnp-vækst på 1,4 procent i år. Før var skønnet 2,9 procent. Opdateret.

Det lave aktivitetsniveau i samfundet betyder, at Nationalbanken sænker sin vækstprognose for i år. | Foto: Ernst van Norde

Nationalbanken venter nu en mindre økonomisk fremgang i 2021 end tidligere.

Bruttonationalproduktet - bnp - ventes nu at vokse 1,4 procent i år, viser en ny prognose. Tidligere var forvetningen en vækst på 2,9 procent i år.

Vækstraten holdes nede af det lave aktivitetsniveau, der er i første kvartal. Den ventes dog at tage til i løbet af året, efterhånden som flere vaccineres, og restriktionerne lempes.

Det betyder, at der i 2022 nu ventes en vækst på 4,5 procent, hvilket er mere end tidligere, hvor der ventedes en vækst på 3,3 procent. I 2023 ventes økonomien at vokse 2,2 procent.

"Der er fortsat stor usikkerhed om den økonomiske udvikling, som kan blive markant stærkere eller svagere end i vores prognose. Der kan derfor blive behov for at stramme eller lempe den planlagte finanspolitik, når restriktionerne løftes. Og det er vigtigt at være forberedt på begge dele," siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse.

Restriktionerne har ført til en økonomi i flere hastigheder. De begrænsede muligheder for fx shopping, cafe- og restaurantbesøg og turisme har ramt disse erhverv hårdt. I andre dele af økonomien er aktiviteten vendt tilbage eller er endnu højere, end før pandemien ramte. Det gælder bl.a. supermarkeder, boligmarkedet og byggeriet, som oplever høj efterspørgsel.

"Bred finanspolitisk stimuli er uhensigtsmæssige, imens der er restriktioner. Det lægger yderligere pres på sektorer, hvor aktiviteten allerede er høj. For eksempel oplever bygge- og anlægssektoren begyndende mangel på arbejdskraft. Derfor er BoligJobordningen heller ikke hensigtsmæssig i den nuværende situation," siger Lars Rohde.

Vækst skubbet til næste år

Det sænkede væklstskøn for 2021 og det stigende vækstskøn for 2022 er ifølge makroanalytiker Mathias Dollerup Sproegel fra Sydbank et udtryk for, at væksten blot er blevet skubbet til næste år.

Sydbank mener også, at Nationalbanken er for pessimistisk omkring økonomien i år. Banken venter en bnp-vækst på 2,4 procent.

"Det er lidt et spørgsmålstegn, hvornår restriktionerne lempes. Jeg synes, de seneste signaler fra Folketinget har været, at det måske godt kan gå lidt stærkere, end hvad vi ellers havde troet," vurderer han.

Den danske økonomi var sidste år igennem et sandt skrækår. For en måned siden viste de første indikatorer hos Danmarks Statistik, at økonomien her skrumpede med 3,7 procent.

Det er det største tilbageslag siden finanskrisen i 2009. Der er dog tale om en indikator for udvikling, og tallet bliver løbende justeret, i takt med at der kommer flere data.

Nationalbanken spår yderligere prishop på boligmarkedet 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier