PolicyWatch

AL: Faldende industriproduktion giver ikke anledning til bekymring

Industriproduktionen i februar faldt med 1 procent, men der er ingen grund til bekymring, lyder vurderingen fra cheføkonom.

Det går godt i dele af den danske industri, blandt andet i møbelindustrien. | Foto: Louise Herrche Serup

Den danske industriproduktion faldt i februar med 1 pct., men der er tilsyneladende ikke grund til at være bekymret over den negative udvikling.

Det mener Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

"Dagens "øv-tal" ændrer ikke ved, at industrien generelt er kommet yderst fornuftigt gennem krisen. Produktionen er tæt på at være tilbage på niveau fra før krisen, industritilliden er høj, forventningerne stærke og tilmed er en tiltagende del af industrivirksomhederne begyndt at melde om mangel på arbejdskraft," skriver han i en kommentar.

Han giver udtryk for, at det går fornuftigt i nogle af de grene af industrien, som i forvejen fylder godt til i den danske industri. Det er særligt med fokus på medicin og møbler, som tilsammen udgør en tredjedel af den danske industriproduktion.

Den modsatte vej er det gået for tekstil- og læderindustrien, kemisk industri, metal samt transportmidler, hvor man i dag er væsentligt under niveauet før krisen. Disse kategorier udgør dog tilsammen mindre end en femtedel af den danske industriproduktion.

Set over perioden fra december til februar steg industriens produktion samlet med 4,6 pct.

"Industrien har det overordnet set godt," konkluderer Jeppe Juul Borre.

"Tilliden hos industrivirksomhederne er i dag et godt stykke over niveauet fra før krisen. Ordrebeholdning er aktuelt den højeste i halvandet år, og hertil er forventningerne til produktionen i øjeblikket den stærkeste i mere end to år," lyder det.

Derudover står Danmark over for en tid, hvor eksempelvis servicevirksomhederne skal varmes op igen. Her kan den varmere industri være med til at hæve temperaturen i de mere kolde dele af økonomien.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier