PolicyWatch

SMVdanmark bekymret over stigende antal førtidspensionister

Det skal være muligt at kombinere førtidspension med lønmodtagerjob, fleksjob eller kontanthjælp, mener man i SMVdanmark, der frygter for, at endnu flere ender på førtidspension, hvis ikke systemet fikses.

Foto: Marie Ravn

Stigningen i antallet af førtidspensionister skaber bekymring i erhvervsorganisationen SMVdanmark, der mener, at det er et tegn på, at førtidspensionsreformen er slået fejl.

Tirsdag viste tal fra Danmarks Statistik, at antallet af førtidspensionister er steget med 24.400 i 2020. En del af stigningen i gruppen af personer mellem 60 og 69 år kan tilskrives, at folkepensionsalderen er steget fra 65,5 år til 66, hvilket betyder, at personer på førtidspension bliver på ordningen et halvt år mere. For grupperne 18-39-årige og 40-59-årige viser tallene, at tilgangen af førtidspensionister sidste år var på samme niveau som før førtidspensionsreformen, der blev besluttet i 2012.

”De nyeste tal viser med al tydelighed, at den omfattende førtidspensionsreform har slået fejl. Det var dengang formålet at bremse tilgangen til førtidspension, men det lader til, at ressourceforløbene mest af alt har udsat førtidspensionen frem for at få folk tilbage på arbejdsmarkedet. Det er et tab for både samfundet og den enkelte,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, i en skriftlig kommentar.

Ordning skal gentænkes, så det ikke er enten-eller

I en analyse udarbejdet af SMVdanmark i marts er man kommet frem til tal, der er meget lig tallene fra Danmarks Statistik. SMVs analyse viser blandt andet, at der i juli 2020 var en tilgang til førtidspensionsordningen på 2.477 personer.

”Det, vi ser nu, er en ketchupeffekt. Vi kan se, at ekstremt få ressourceforløb fører til arbejde, så vi forventer desværre, at det høje antal fortsætter. Hvis vi ikke får fikset systemet, risikerer vi, at antallet af danskere på førtidspension sætter danmarksrekord inden for få år,” siger Mia Amalie Holstein.

Ifølge SMVdanmark skal førtidspensionsordningen gentænkes, så det ikke er en enten-eller-ordning, men en både-og.

”Hvis du f.eks. har 50 pct. nedsat arbejdsevne, skal du have førtidspension svarende til 50 pct. af satsen. Derfra skal det være muligt at have lønmodtagerjob, fleksjob eller kontanthjælp som supplement. Det vil give et langt smidigere system, hvor førtidspension ikke nødvendigvis gælder på livstid, men kan variere efter behov,” siger Mia Amalie Holstein.

Personer mellem 18 og 69 år, som er helt eller delvist uarbejdsdygtige af helbredsmæssige eller sociale årsager, kan få førtidspension. Det samme er tilfældet, når det vurderes, at der er et varigt behov for forsørgelse på grund af øvrige sociale eller helbredsmæssige grunde.

2020 gav største tilgang af førtidspensionister i over ti år 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier