PolicyWatch

Kommuner og regioners udgifter er vokset under corona

For både kommuner og regioner er driftsudgifterne steget med flere milliarder i 2020 i forhold til året før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Udgifter til sygehusene var med til at øge regionernes udgifter. | Foto: René Schütze

Både kommunernes og regionernes driftsudgifter er steget sidste år i forhold til året før. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Opgørelsen dækker blandt andet over kommuner og regioners foreløbige og endelige årsregnskaber.

For kommunerne var de samlede nettodriftsudgifter i 2020 på 368,3 milliarder kroner. Det er 4,8 procent eller 16,8 milliarder kroner mere end i 2019.

Stigningen skal ses i lyset af, at kommunerne og regeringen med økonomiaftalen fra maj 2020 har ønsket at fastholde kommunernes serviceniveau på trods af konsekvenserne af nedlukningerne i forbindelse med coronapandemien.

Konsekvenserne har eksempelvis været øgede udgifter til arbejdsløshedspenge. I 2020 er kommunernes udgifter til kontante ydelser således steget med 5,3 milliarder kroner til 39,9 milliarder kroner. Stigningen svarer til 32 procent af stigningen i kommunernes samlede nettodriftsudgifter.

For regionerne er nettodriftsudgifterne i 2020 endt på 123,5 milliarder kroner. Det er 5,4 procent mere end i 2019.

Regionernes udgifter går primært til sundhedssektoren og drift af sygehusene.

Hverken for regioner eller kommuner er det i sig selv bekymrende, at der har været stigende udgifter sidste år. Det er nemlig håndterbart, siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Han understreger dog, at det er vigtigt, at det højere udgiftsniveau ikke låser sig fast, i takt med at coronakrisen ebber ud.

"Vi må ikke ende der, hvor coronakrisen efterlader et permanent højere udgiftsniveau hos kommunerne og regionerne. Der bør være et skarpt fokus på igen at nedbringe udgifterne og øge produktiviteten i den offentlige sektor, i takt med at coronakrisen ebber ud," siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

En måde at nedbringe udgifterne på vil ifølge cheføkonomen være at nedbringe antallet af medarbejdere i den offentlige sektor. Det skal ses i lyset af, at den offentlige beskæftigelse under coronakrisen er steget med 22.500 personer.

Mere fra PolicyWatch

Fødevareminister vil fra det nye år afskaffe elitesmileyen

Smileyordningen skal til afstemning i Folketinget i håb om at gøre den mere tilgængelig for forbrugeren, hvilket betyder et fokus på takeaway-markedet og et farvel til flere smileyer. Forliget, der ligger bag lovforslaget, møder dog kritik fra flere fronter.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier