PolicyWatch

Sygeplejersker varsler strejke efter nej til overenskomst

Utilfredshed med løn i ny overenskomstaftale får Dansk Sygeplejeråd til at varsle strejke. Arbejdsmarkedsforsker kalder situationen alvorlig (opdateret).

Sygeplejerskerne har udsendt strejkevarsel. Arkivfoto. | Foto: Stine Rasmussen/JPA

Dansk Sygeplejeråd (DSR), der repræsenterer en stor del af sygeplejerskerne, har torsdag indgivet et strejkevarsel til arbejdsgiverne.

Det oplyser sygeplejerådet på sin hjemmeside.

Strejkevarslet kommer, efter at et lille flertal af DSR's medlemmer tidligere har stemt nej til den nye overenskomstaftale. Utilfredsheden har især at gøre med lønnen, som ifølge sygeplejerskerne er for lav.

"Vi ønsker på den måde at lægge et pres på både regioner og kommuner for at få dem tilbage til forhandlingsbordet med henblik på at finde en løsning, som vi kan få opbakning til," siger Grete Christensen, formand for DSR.

DSR har i underkanten af 80.000 medlemmer. Sygeplejerådet har besluttet at varsle strejke for ti procent af medlemmerne ansat i kommuner og regioner.

Hvis det ender med en strejke, vil det være et bredt udsnit af medlemmer fra hele landet, der vil være omfattet af strejken, oplyser Grete Christensen.

Strejken er sat til at begynde natten mellem torsdag 20. maj og fredag 21. maj. Inden da er der dog mulighed for, at parterne finder en løsning, og at der ikke bliver behov for at strejke.

DSR vil på forhånd ikke udelukke et forhandlingsresultat med arbejdsgiverne. Tværtimod er der håb om, at arbejdsgiverne vil komme til forhandlingsbordet, og at en konflikt kan afværges - også af hensyn til coronasituationen.

"Vi synes heller ikke, at det er optimalt. Men ikke desto mindre er det et meget klart budskab fra vores medlemmer, og vi er nødt til at agere. Og så håber vi, at arbejdsgiverne er klar til at komme frem og være med til at finde nogle løsninger sammen med os," siger Grete Christensen.

Svært at løse uden politisk indgriben, mener forsker

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet skaber det en svær og ganske alvorlig situation.

Det store spørgsmål er, om regeringen vil gribe ind, han.

"Det er den ubekendte. Hvor står regeringen? Vi man fastholde linjen, hvor man siger, man ikke blander sig i den danske model, eller vil man aktivt prøve at spille med en politisk løsning? Medmindre der bliver spillet en politisk løsning ind, er det faktisk umuligt at løse i Forligsinstitutionen."

Problemet er blandt andet lønspørgsmålet.

"Hvis det handlede om, at den ene sagde fem kroner, og den anden sagde ti, kunne man mødes på syv eller otte kroner. Det er ikke situationen her. Det er et lønefterslæb, der er svært at løse," siger Laust Høgedahl.

Den overenskomstaftale, som et flertal af DSR's medlemmer har stemt nej til, indebærer lønstigninger på lige over fem procent. Aftalen skulle være trådt i kraft fra begyndelsen af april.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier