PolicyWatch

Optimismen blomstrer: Erhvervstilliden er steget markant i april

Erhvervstilliden nåede i april det højeste niveau i næsten to år, og det lover godt for den danske økonomi, lyder det.

Foto: Marie Ravn

Den danske økonomi er godt i gang med at arbejde sig ud af det hul, som coronakrisen skabte. Sådan lyder det fra Danske Bank, efter at Danmarks Statistik i dag har offentliggjort nye tal for den såkaldte erhvervstillid. Erhvervstilliden tog et gevaldigt hop opad til 104,3 i april. Det er det højeste niveau i næsten to år.

»Vores vurdering er, at der i øjeblikket er et kraftigt opsving i gang, som først og fremmest er drevet af, at genåbnede virksomheder får gang i aktiviteten. Dagens tal er et tegn på, at den udvikling kommer til at fortsætte, og at også de kommende måneder kommer til at byde på høj vækst og flere i job,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at der var en markant fremgang i tre af fire erhverv. Den største fremgang tegnede detailhandlen sig for, mens serviceerhvervene og bygge og anlæg fulgte efter. I industrien var der ikke nogen ændring.

»Der er efterhånden ingen tvivl om, at der er en kraftig økonomisk vækst på vej i dansk økonomi. Faktisk står vi allerede midt i den,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

For erhvervstilliden gælder det, at en værdi på 100 svarer til en gennemsnitlig måned i perioden fra 1990 til 2018. En værdi over 100 viser, altså at humøret i erhvervslivet er bedre end normalt, mens en værdi under betyder, at stemningen er dårligere end normalt.

Da coronakrisen for første gang ramte i foråret 2020 dykkede værdien til 50,5 i april. Dette niveau var lavere niveau end under finanskrisen. Faktisk var det den laveste måling, siden man begyndte at benytte denne statistik tilbage i 1985. Siden har erhvervstilliden rettet sig markant. I marts endte den på 100,7, og i april nåede den altså op på 104,1.

»Der er selvfølgelig fortsat lommer af økonomien, hvor krisen kradser. Det gælder som nævnt særligt servicesektoren. Ellers skal man lede godt efter håret i suppen i øjeblikket,« lyder det fra Søren Kristensen med henvisning til, at indikatoren for serviceerhvervene i april fortsat ligger under niveauet før coronakrisen.

Tirsdag viste tal fra Danmarks Statistik, at der har været tale om et sandt boom i detailsalget i marts. Det steg med 19,8 pct. fra februar til marts, og det nåede dermed op på det højeste niveau nogensinde. Selv om de seneste tal altså viser, at der er gang i økonomien igen, er det dog ikke ensbetydende med, at dansk økonomi nu er helt ude af krisen, lyder det fra Danske Bank.

»Vi regner stadig ikke med, at vi kommer helt tilbage til en økonomi, der kører for fuld kraft før i løbet af næste år. Ikke mindst fordi nogle områder stadig vil lide under restriktioner og eftervirkninger af coronakrisen,« skriver Las Olsen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier