PolicyWatch

Regeringens økonomiske eksperter vil have pandemiforsikring til virksomheder

Staten og forsikringsselskaberne skal gå sammen om at udvikle en ny pandemiforsikring til virksomhederne, lyder det fra regeringens økonomiske ekspertgruppe. God idé, lyder det fra formand for forsikringsmæglere og Forsikring & Pension.

Torben Weiss Garne, underdirektør i Forsikring & Pension, kan godt se for sig, at forsikringsselskaber og staten samarbejder om en pandemiforsikring. | Foto: PR/Forsikring & Pension

Selv om den danske genåbning er i fuld gang, kan fremtiden byde på nye udfordringer med coronasmitte og deraf afledte negative økonomiske konsekvenser for virksomhederne.

Sådan lyder det i en ny rapport fra regeringens økonomiske ekspertgruppe med tidligere overvismand Torben M. Andersen i spidsen.

Regeringen bør derfor ifølge ekspertgruppen sikre et beredskab mod fremtidige smittebølger, og et af elementerne heri skal være en ny pandemiforsikring til virksomhederne.

»Vi har en anbefaling om, at man bør overveje det. Der en stigende diskussion også internationalt om, hvad man gør, hvis smittebølger bliver en »ny normal«, og det kan blive nødvendigt med statsligt engagement for at få sådan en forsikringstype etableret,« siger Torben M. Andersen.

I rapporten konstaterer eksperterne, at der allerede i dag findes forsikringsløsninger for f.eks. it-nedbrud og »katastrofeforsikring« i forhold til stormflod, og at man i andre områder af verden har forsikringer mod konsekvenser af jordskælv.

Der er dog ifølge eksperterne forskel på forsikring mod udsving i aktivitet og efterspørgsel som følge af f.eks. jordskælv og så sundhedshændelser som en pandemi. Derfor peger de på nødvendigheden af statslig intervention.

Partnerskab med staten nødvendigt

Det er en betragtning, som formanden for de danske forsikringsmæglere er enig i.

»En frivillig forsikringsløsning, hvor man lægger hele erstatningsforpligtigelsen hos private forsikringsselskaber, er urealistisk. Alle sidder i øjeblikket og er bange for netop de her pandemiforsikringer i selskaberne, fordi man nu har set, hvor stort omfanget kan blive. Det er derfor nødvendigt med et partnerskab også med staten,« siger Kent Risvad, formand for Forsikringsmæglerforeningen og partner i Willis Towers Watson.

Han peger på en ordning som på stormflodsområdet, hvor alle forsikringstagere pålægges at betale eksempelvis 20 kr. pr. forsikring til en pulje, som skal bruges til at håndtere udgifter forbundet med fremtidige pandemiudbrud, og hvor staten så dækker, hvis erstatningsforpligtelserne overstiger de opsparede midler i pandemipuljen.

»Det kan være med til at afbøde de økonomiske konsekvenser, som en ny pandemi kan afstedkomme. Her skal så sidde repræsentanter fra såvel staten som forsikringsselskaberne, som skal håndtere de ansøgninger om erstatninger, som måtte komme,« siger Kent Risvad.

Hvad skal udløse forsikringen

Ifølge forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension, kan der bestemt være en rolle at spille for forsikringsselskaber i forhold til at sikre virksomhederne et økonomisk bolværk mod nye udfordringer med corona eller andre pandemier.

Organisationen understreger dog, at et springende punkt for en pandemiforsikring vil være, hvad der udløser forsikringen. For modsat f.eks. en forsikring mod bygningsbrand, så er der ikke her på samme måde et objektivt kriterium. Der kan endvidere være behov for at ændre det undervejs.

»Der er fortilfælde for, at Folketinget har ment, at der manglede et forsikringsprodukt til f.eks. byggeskade- og ejerskifteforsikringer. Men i denne situation ser jeg mere et samarbejde for mig mellem staten og forsikringsselskaberne, som det f.eks kendes ved stormflodsskader,« siger Torben Weiss Garne, underdirektør i Forsikring & Pension.

Ifølge ham er overvejelserne om pandemiforsikring til virksomhederne også i gang i EU-Kommission.

Et af landets største forsikringsselskaber oplyser, at det allerede har undersøgt mulighederne for at lancere en pandemiforsikring, men at betingelserne på nuværende tidspunkt ser ud til at blive for komplekse og firkantede, hvilket selskabet ikke ønsker at præsentere kunderne for.

»Når det er sagt, følger vi hele tiden med i udviklingen på området både i Danmark og på europæisk niveau, hvor der er samme overvejelser hos de helt store aktører. Det gælder også udviklingen inden for offentlige-private samarbejder om at løse samfundsudfordringer, som vi synes, er helt oplagte at kigge ind i. Vi samarbejder allerede konstruktivt med det offentlige på områder som stormflod og sundhed,« siger Monica Diaz, koncerndirektør for Landbrug & Erhverv i Topdanmark.

Mere fra PolicyWatch

Hvert tredje nyudlån vil blive ramt af Risikorådets forslag

Særligt de yngre boligkøbere vil mærke effekten, hvis Det Systemiske Risikoråds anbefaling om at begrænse afdragsfrie lån bliver gennemført. Rådet forventer, at forslaget "kun i begrænset omfang" vil påvirke prisudviklingen på boligmarkedet.

De Linde-højhus på Aarhus Havn sikret politisk flertal

Borgmesterpartiet i Aarhus stemmer ja til et 139 meter højhus på Mindet på tirsdagens byrådsmøde, og dermed er der flertal for projektet, som også har støtte fra V og K. Enhedslisten og SF stemmer imod projektet som Olav de Linde står bag.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier