PolicyWatch

SMV råber vagt i gevær om uddannelsesudspil

Det er risiko for, at uddannelserne bliver spredt for tyndt ud eller ender med at kannibalisere på allerede eksisterende, lyder advarslen fra interesseorganisation.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMV, mener, at man skal passe på ikke at kannibalisere på allerede eksisterende uddannelser. | Foto: PR / SVMDanmark

Uddannelser skal være bedre geografisk spredt, mener regeringen, der vil oprette 25 nye uddannelsessteder. Fælles for dem er, at de skal ligge uden for de fire største uddannelsesbyer.

Det erfarer Berlingske og TV2 forud for regeringens officielle præsentation af udspillet, der har titlen: "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund". I den bliver der angiveligt lagt op til at placere 25 uddannelsessteder i provinsbyer. For nogle uddannelsers vedkommende er der tale om nye uddannelser, for andre er der tale om at flytte dele af univervitetsuddannelser ud af de fire store byer København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Hos SMV Danmark, der der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, hvoraf mange er placeret uden for de store byer, er der glæde over, at der er fokus på uddannelser over hele landet, men også bekymring.

"Jeg deler helt regeringens ambitionen om at sikre uddannelsesmuligheder i hele landet, og det glæder mig, at regeringen har dette fokus. Mange af de små virksomheder ligger i landdistrikterne, og hvis de skal kunne skaffe den fornødne arbejdskraft, så skal der være gode muligheder for at bo, arbejde og uddanne sig i hele landet. Men jeg er dog lidt bekymret for, at uddannelserne bliver spredt for tyndt ud. Det har slået fejl i flere af de tilfælde, hvor man har forsøgt at flytte uddannelser ud, og nu kan vi se, at antallet af unge i alderen 20-29 år styrtdykker med over 85.000 de kommende 20 år, og især landdistrikterne bliver ramt. Så denne gang kommer uddannelsesstederne også til at slås om færre og færre potentielle studerende,” siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMV Danmark i en skriftlig kommentar.

Pas på med kannibalisering

Han slår på, at man skal huske, at det er vigtigere at skabe levedygtige uddannelser end det er blot at flytte så uddannelser som muligt.

”Hvis ikke, kommer vi i værste fald til at gøre det sværere for de eksisterende uddannelser uden for de store byer, f.eks. erhvervsuddannelserne, der allerede findes i næsten alle kommuner,” mener han og tilføjer:

”Jeg anbefaler, at vi dels flytter uddannelserne derhen, hvor der er et arbejdsmarked for dem, og så ser, om ikke vi kan få skabt flere uddannelsesmiljøer, der er så attraktive, at de kan tiltrække elever fra resten af landet. Ellers kannibaliserer de ny uddannelser bare på de eksisterende. Kolding er et godt eksempel, hvor man har placeret en designuddannelse, der tiltrækker studerende fra hele landet.”

Regeringen vil oprette 25 nye uddannelsessteder i provinsen 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier