PolicyWatch

Kommunerne efter økonomiaftale: Der er ikke råd til det hele

Der var ikke vilje fra regeringen til at tilføre handicapområdet midler i økonomiaftale, konkluderer KL. Til gengæld må kommunerne spare andre steder.

Jacob Bundsgaard, formand i KL, erkender, at KL ikke fik de penge, der er nødvendige til at løse problemerne på handicapområdet. | Foto: Kasper Heden Andersen/JPA

Hvis handicapområdet skal have flere midler, så bliver det på bekostning af andre dele af kommunernes budgetter. Og det har kommunerne fået regeringens accept af, at sådan må det være.

Det er udlægningen fra Kommunernes Landsforening (KL) efter, at der tirsdag aften blev indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2022.

Forud for aftalen om den kommunale økonomi, som kommunerne og regeringen indgik tirsdag aften, havde kommunerne ønsket sig 5,5 milliarder kroner over tre år til at hæve kvaliteten på handicapområdet.

Området har tiltrukket sig opmærksom, og et borgerforslag har krævet, at handicapområdet fjernes fra kommunerne, blandt andet fordi Ankestyrelsen cirka halvdelen af tiden gav klager ret i, at kommunerne havde begået fejl.

Formanden for KL, Jacob Bundsgaard (S), havde på forhånd også utrykt utilfredshed med forholdet mellem penge og krav til kommunerne.

"Vi står i en økonomisk virkelighed ude lokalt, hvor de midler, regeringen tillader os at bruge, ikke matcher de løfter, regeringen giver befolkningen, sagde han før forhandlingerne.

Alligevel indgik han tirsdag aften en aftale, som han selv erkender ikke indeholder de penge, der skal til for at løfte området.

Har fået lov til at spare andre steder

Til gengæld har kommunerne fået regeringens accept af, at det så må betyde, at kommunalbestyrelserne må finde sparekniven frem på andre ydelser, hvis der skal penge til handicapområdet.

"Jeg synes faktisk, at vi har fået en afstemning af forventningerne ind til, hvad der kan lade sig gøre i virkeligheden," siger Jacob Bundsgaard.

"Regeringen erkender, at kommunerne med den her aftale fortsat vil stå i en situation, hvor vi kommer til at skulle lave prioriteringer på velfærdsområderne. Det er med til samlet set at give et mere retvisende billede. Der er ikke råd til det hele. Der er steder, hvor vi kommer til at skulle flytte midler fra et område til et andet for at få enderne til at mødes."

Er "hårde prioriteringer" det samme, som onde tunger vil kalde besparelser?

"Ja. Det vil det være. Sådan vil det blive oplevet nogle steder. Noget af det vil også være egentlige effektiviseringer og omprioriteringer."

I aftalen står, at kommunerne skal bruge 600 millioner kroner mindre på konsulenter. Samtidig vokser servicerammen med en lille smule mere end udviklingen i befolkningen tilsiger - omkring 150 millioner kroner mere.

"Det slår ikke til i forhold til det udgiftspres, der er på det specialiserede socialområde. Derfor kommer vi til at skulle lave omprioriteringer derudover. Det vil nogle steder også have en betydning for den service, der bliver leveret," siger Jacob Bundsgaard.

Fuckfinger til handicapområdet

Aftalen bliver mildt sagt ikke vel modtaget af handicaorganisationerne.

"Man bruger allerede pengene to gange nogle steder. Der kommer flere mennesker med handicap til, og man bruger ikke ret mange flere penge på området. Så andelen af penge per hoved er jo ikke større, end det har været længe," siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

"Det her er en decideret fuckfinger til handicapområdet fra regeringen."

Thorkild Olesen forstår heller ikke, hvordan Jacob Bundsgaard kan se det som et mindre løft af socialområdet, som han gjorde, da aftalen blev præsenteret tirsdag aften.

"Der er tværtimod en nedprioritering af handicapområdet og en nedprioritering af ambitionen om at gøre det bedre på handicapområdet. Jeg kan godt forstå, at Jacob Bundsgaard siger det, han gør. Hans ambitioner var jo åbenbart andre, da han gik ind til forhandlingerne. Jeg kan bare ikke bruge det til noget," siger Thorkild Olesen.

Også hos Socialpædagogerne er der onsdag skuffelse over aftalen.

"Den løfter ikke området, som der er brug for. Der vil stadig være mennesker med handicap, der er afhængige af et velfærdssamfund. Vi vil stadigvæk skulle opleve, at folk skal tidligere i seng, end de vil, fordi der ikke er personale nok, og vi vil stadig opleve, at de får skåret aktivitetstilbud væk," siger formand Benny Andersen.

Et centralt problem er ifølge Benny Andersen, at socialområdet aldrig har mærket et velfærdsløft, ligesom andre områder har. Imens stiger antallet af mennesker, som har brug for hjælp.

"Der har ikke været tilført penge ligesom på minimumsnormeringer. Så vi har et efterslæb, og det retter det ikke engang op på."

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier