PolicyWatch

Tunesiens præsident indfører delvist forsamlingsforbud

Efter voldsomme optøjer og politisk krise indføres der delvist forsamlingsforbud i Tunesien, skriver Reuters. Verdens ledere opfordrer til snarlig genoprettelse af roen.

En demonstrant vifter med det tunesiske flag på porten foran parlamentsbygningen i Tunis. | Foto: Zoubeir Souissi/Reuters/Ritzau Scanpix

Tunesiens præsident, Kais Saied, har via dekret indført et delvist forsamlingsforbud samt forbudt bevægelse mellem byer under spærretiden.

Tunesien har været præget af voldsomme protester det seneste stykke tid, hvor befolkningen er gået på gaden og har protesteret mod regeringen i frustration over håndteringen af covid-19 og arbejdsløshed.

Søndag afsatte præsident Kais Saied landets regering og suspenderede parlamentet. Formanden for parlamentet har kaldt det et kup.

Det internationale samfund - heriblandt FN og USA - har endnu ikke afgjort, om de vil kalde det et kup.

Mandag har Kais Saied via dekret indført forbud mod at samles mere end tre mennesker samt mod at bevæge sig mellem landets byer fra syv om aftenen til klokken seks om morgenen.

De folkelige protester har til dels været rettet mod det relativt moderate islamiske parti Ennahda, der er den største gruppe i parlamentet.

Partiets leder, Rached Ghannouchi, sagde søndag, at partiet ser sig som forsvarere af den relativt fredelige revolution i Tunesien i 2011 under Det Arabiske Forår.

"Vi anser institutionerne for stadig at være intakte, og Ennahdas tilhængere og folket vil forsvare revolutionen," sagde han.

Advokaten Kais Saied vandt præsidentembedet i 2019, hvor han stillede op som uafhængig. Han har sagt, at væbnet modstand vil blive mødt med militær magt.

Mandag opfordrer han i en video til ro i landet. Han siger, at nogen er ved at forråde revolutionen ved at udnytte den til plyndringer. Han mener, at det trodser folkets vilje.

USA følger situationen nøje.

"Vi er bekymrede over udviklingen i Tunesien. Både Det Hvide Hus og Udenrigsministeriet er i kontakt med ledere i Tunesien for at lære mere om situationen, opfordre til ro og støtte en demokratisk udvikling," siger Jen Psaki, der er talsmand for præsident Joe Biden.

/ritzau/Reuters

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier