PolicyWatch

DI glæder sig over flere kvinder til STEM-fagene

Optaget til videregårende uddannelser i år er det næsthøjeste nogensinde, kun overgået af corona-året. Det er positivt, men det er ikke nok til at dække  virksomhedernes behov. Sådan lyder det fra DI, som glæder sig over optaget af flere kvinder på STEM-uddannelserne.

Industriens Hus i København. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

DI havde håbet på endnu et rekordår for optaget på videregående uddannelser, men et fald på tre procent i forhold til coronaåret er stadig en glædelig nyhed. I forhold til 2019 - det sidste "normale" år før pandemien - går udviklingen i den rigtige retning, blot ikke hurtigt nok.

"Der er et lille fald i årets optag sammenlignet med sidste års historisk høje optag, men jeg er glad for den positive fremgang i optaget sammenlignet med året før coronapandemien. Mange virksomheder bliver bremset i deres udvikling på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft og det er et stigende problem. For at vende den udvikling havde vi krydset fingre for endnu et rekordår, og det er det næsten," siger underdirektør, Mette Fjord Sørensen, DI,  i en pressemeddelelse.

Hun ærger sig over, at 11.188 kvalificerede  ansøgere - 33 procent flere end i 2019 - har fået afslag på deres ansøgning.

"Det er en hård besked at få for de mange unge. Jeg håber, at de vil se nærmere på de mange uddannelser, som stadig har ledige pladser og selvfølgelig tage fat i studievejlederne. Der er stadig muligheder for at komme i gang med en uddannelse, selvom man er blevet afvist på ens første valg af uddannelse," siger Mette Fjord Sørensen.

Flere kvinder på STEM-uddannelser

Ser man på STEM-uddannelserne, er der et fald i optaget på 5 procent i forhold til 2020, og for de tekniske  universitetsuddannelser er optaget faldet med 12 procent.

 "Det er godt, at optaget på STEM-uddannelserne i 2021 er 4 procent højere end optaget i 2019 var. Det er vigtigt, da virksomhederne i høj grad efterspørger netop kompetencer inden for digitalisering og teknologisk viden, og vi har brug for at den positive fremgang fortsatte de næste mange år," siger Mette Fjord Sørensen, der glæder sig over at flere kvinder søger ind på STEM-uddannelserne.

I forhold til 2019 er der 10 procent flere kvinder optaget på STEM-uddannelserne, mens stigningen for mænd er 1 procent.

"Det er virkeligt godt at se, at der er en stigning i optaget af kvinder på STEM-uddannelserne. Det er væsentligt, at vi får brudt med de kønsstereotype uddannelsesvalg, så alle talenterne kan komme i spil og vi får et mindre kønsskævt arbejdsmarkedet," siger Mette Fjord Sørensen.

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier