PolicyWatch

Debat: Det kommende tyske valg handler også om gode arbejdspladser

Man må håbe på et stabilt fleral af ansvarlige poltisk partier, som sætter arbejdsmarked og arbejdspladser højt på den politiske dagsorden. Det vil også være til gavn for Danmark.

Når den tyske bilindsutri skal ændres til at producere elbiler, kan det koste mange tusinde arbejdspladser. Derfor er det vigtigt, at politikerne ser fremad og sikrer tyskerne arbejde i fremtiden, mener Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal. | Foto: Matthias Rietschel/Reuters/Ritzau Scanpix

Om knap to måneder går vores tyske naboer i syd til stemmeurnerne. Man kan næppe åbne en tysk avis uden at læse om nye finurlige koalitionsmuligheder i den tyske Bundestag. I mine øjne bør vi klart håbe på et stabilt politisk flertal i Tyskland, som sætter arbejdsmarked og arbejdspladser højt på den politiske dagsorden. Det er vigtigt for tyskerne selv. Men også for os danskere, for det tyske valg er det absolut vigtigste valg i Europa.

For år tilbage arbejdede jeg som tillidsmand på Lindøværftet. Når kollegaerne og jeg tog på sommerferie ved Gardasøen i Italien, undrede vi os noget over, hvorfor tyskerne i campingvognen ved siden af havde så mange flere penge end os til ferien. Ja, det var nærmest lige før, vi var en anelse misundelige på vores tyske naboer. Forklaringen var ret simpel. Tyskerne havde ”den 13. månedsløn”, som de kunne brænde af i sommervarmen. Dengang kunne kollegaerne og jeg kigge misundeligt til dele af det tyske arbejdsmarked.

Arbejdsmarked må give seriøse hovedbrud

Men når jeg nu kigger mod Tyskland, så mener jeg, at deres arbejdsmarked må give dem nogle seriøse hovedbrud.  

For over årene er det tyske arbejdsmarked blevet udfordret. De såkaldte Hartz-reformer i 00’erne gav måske nok mening for nogle økonomer, men mødte heftig kritik fra tyske fagforeninger. Op gennem det efterfølgende årti steg problemerne med social dumping og ”arbejdende fattige” i Tyskland – særligt i servicesektoren, på slagterierne og i byggeriet. Når jeg i dag ser på tyskernes lønninger, bliver jeg endnu mere glad for at bo i Danmark.

Samtidig kan jeg godt være bekymret for, hvor klar tyskerne er til den grønne og digitale udvikling. Tag bare automobilsektoren. Når de tyske bilfabrikker skal overgå fra diesel- og benzinbiler til elbiler, kan det alene i den branche koste dem i hundredetusindevis af arbejdspladser. Når Kina og USA investerer massivt i robotter og teknologi, kræver det samtidig en massiv digital omstilling af tyskerne og den tyske arbejdsstyrke, hvis ikke deres arbejdspladser i industrien skal fosse til udlandet. For at sikre, at de tyske lønmodtagere både i Leipzig, Stuttgart og Ingolstadt også kommer godt igennem den digitale omstilling, så kræver det politikere, der skuer fremad og sikrer tyskerne arbejde i fremtiden.

Afgørende med stabil udvikling i Tyskland

Der er særligt to gode grunde til, at vi danskere slet ikke kan være ligeglade med, hvordan det går på det tyske arbejdsmarked.

For det første var Tyskland indtil for kort tid siden Danmarks største eksportland. Derfor er det vigtigt for mine medlemmer, altså industriens ansatte, at store og små danske virksomheder kan sende vindmøller, maskiner og teknologi til vores naboer mod syd. Det skaber nemlig også gode arbejdspladser i Danmark.

For det andet er det helt afgørende for os danskere med en stabil politisk udvikling i Tyskland. Med briterne ude af EU er Tyskland uden tvivl det store EU-land, som vi bør knytte os tættest til. Hvis ikke det tyske arbejdsmarked fungerer, og hvis tyske arbejdere begynder at føle sig sat af den politiske og økonomiske udvikling, så risikerer vi, at ekstreme partier får vind i sejlene i Tyskland. Det har vi set historisk, og det kan vi risikere igen. Det er ikke en fordel for os.  

Med to måneder til det tyske valg har jeg derfor to store ønsker. For det første, at vi får et stabilt politisk flertal i Tyskland af ansvarlige partier. For det andet, at den kommende tyske regering vil skabe fundamentet for et trygt og godt arbejdsmarked og sikre, at den helt nødvendige grønne og digitale omstilling af Tyskland sker på en retfærdig måde, hvor man får alle tyskere med ombord uden at efterlade nogen på perronen. Det vil være til gavn for Tyskland – og til gavn for os danskere.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier