PolicyWatch

Ngo: Kriminelt store svigt førte til eksplosion i Beirut

Det var et udtryk for kriminel uagtsomhed, da gødning eksploderede på havnen i Beirut, skriver Human Rights Watch.

Den voldsomme eksplosion på havnen i Beirut kostede flere hundrede mennesker livet. | Foto: Foto: Hussein Malla/Ritzau Scanpix

Libanons myndigheder har svigtet deres ansvar i en grad, der er kriminel, i forbindelse med den store eksplosion i Beirut for et år siden. Det skriver Human Rights Watch i en rapport.

For et år siden eksploderede store mængder gødning - ammoniumnitrat - der var læsset af og efterladt på havnen i Beirut. Flere hundrede døde i eksplosion, og store dele af byen blev ramt.

"Beviserne er overvældende for, at eksplosionen i august 2020 blev udløst af handlinger og manglende indgriben fra højtplacerede libanesiske embedsmænd. De undlod at kommunikere farerne ved gødningen, opbevarede bevidst materialet under usikre forhold og beskyttede ikke befolkningen," skriver chef for kriser og konflikter ved Human Rights Watch, Lama Fakih, i en pressemeddelelse.

Organisationen anbefaler, at FN indleder en international undersøgelse samt at der bliver indført internationale sanktioner mod ledende embedsfolk, der altså ifølge rapporten bevidst har undladt at leve op til deres ansvar.

Myndigheder kendte til risiko

Ifølge Human Rights Watch' rapport begyndte svigtet allerede, da et moldovisk fragtskib ankom med en last af ammoniumnitrat. Den blev fejlregistreret for at omgå reglerne, så det kunne blive aflastet.

Efterfølgende blev lasten opbevaret - selv om man kendte til risikoen - ved siden af brandbare materialer i seks år. Det skete til trods for, at toldmyndighederne allerede i 2014 blev advaret, men undlod at handle.

Også hæren samt Libanons sikkerhedsmyndigheder blev advaret og havde ansvar for at gøre noget, uden at gøre det skete.

Libanon selv iværksatte efter eksplosionen en undersøgelse. Men den har været langstrakt og mangelfuld.

Eksplosionen, der i befolkningen i høj grad ses som et resultat af myndighedernes korruption og inkompetence, har udløst en politisk krise i landet.

Det har endnu ingen regering, efter at den forhenværende trak sig kort efter eksplosionen.

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier