PolicyWatch

Dansk Erhverv vil have grønne indkøb på dagsordenen i kommunernes budgetforhandlinger

Grønne krav bør være et konkurrenceparameter i kommunernes indkøb – også selvom det er valgår, mener man i Dansk Erhverv.

Kommunerne bør tænke grønne løsninger ind i deres budgetforhandlinger, mener Dansk Erhverv. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Selvom der er kommunalvalg til november, bør kommunerne huske at have den grønne omstilling med i årets budgetforhandlinger. Sådan lyder en opfordring fra interesseorganisationen Dansk Erhverv.

”Vi oplever, at der er stor velvilje blandt kommunalpolitikere til at tænke den grønne omstilling ind på lokalt niveau, men i et valgår er der bare en risiko for, at det må vige for særligt de tunge velfærdsområder. Derfor håber vi, at kommunerne vil tænke langsigtet og sætte ambitiøse mål for grønne indkøb og udbud, der også kan række ind i næste byrådsperiode. Det er jeg sikker på, at borgerne også forventer”, siger Dansk Erhvervs markedschef Morten Jung i en pressemeddelelse.

Kommunerne køber ifølge Dansk Erhverv årligt ind for 115 milliarder kroner, hvilket giver hver enkelt kommune mulighed for at påvirke den grønne omstilling på lokalt niveau – både i forhold til kommunens egen udledning og ved at påvirke markedet i form af efterspørgsel på grønne løsninger.

”Derfor mener vi, at kommunerne bør sætte en bindende målsætning for reduktion af drivhusgasser for kommunens indkøb,” siger Morten Jung, der håber på, at kommunerne vil stille konkrete grønne krav i forbindelse med udbud og lade private leverandører konkurrere om at levere den mest klimavenlige løsning.

”Jeg ser gerne, at man i kommunerne sætter et mål om at lade grønne krav være konkurrenceparameter i forbindelse med halvdelen af kommunens udbud. Det kan gøres ved, at man laver flere funktionsudbud, hvor tildelingskriteriet vil være, at man vælger det produkt, der har den laveste udledning inden for den afsatte budgetramme,” siger markedschefen.

Han henviser til, at det allerede er prøvet i flere kommuner, og at Dansk Erhvervs medlemmer er med på ideen.

”Det er ikke mere end et halvt års tid siden, at vi spurgte vores medlemmer til deres syn på klima- og miljøkrav til udbud. Her svarede 75 procent, at de mener, at klima og miljø bør spille en væsentlig rolle, når det offentlige sender opgaver i udbud,” siger Morten Jung.

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier